Berlinala 2024. Au început emoțiile pentru cineaștii prezenți la Berlin

Berlinala 2024. Au început emoțiile pentru cineaștii prezenți la Berlin Berlinale 2024. Sursa foto: https://twitter.com/berlinale

Berlinala 2024.  Marele festival cinematografic european va sărbătorit startul celui de-al 74-lea Festival Internațional de Film de la Berlin.

Berlinala 2024. La deschiderea festivităţii au participat ministrul pentru Cultură și mass-media Claudia Roth, primarul guvernamental al Berlinului Kai Wegner, președintele juriului de anul acesta Lupita Nyong'o, precum și conducerea festivalului Mariëtte Rissenbeek și Carlo Chatrian.

Berlinala 2024. Matt Damon, prezent la festival

Aşadar, au început emoțiile pentru cineaștii prezenți la Berlin. În capitala Germaniei a debutat, joi seară, primul mare festival cinematografic european din acest an. Startul proiecțiilor a fost dat de un film irlandez. În rolul principal este actorul Cillian Murphy. Pelicula, prezentată în premieră mondială, concurează cu alte 19 producții cinematografice pentru marele premiu.

Regizorul Tim Mielants, producătorii Matt Damon, Alan Moloney, Catherine Magee și Drew Vinton, precum și Cillian Murphy, Eileen Walsh, Emily Watson și Zara Devlin vor prezenta filmul în Berlinale Palast.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seara de gală a Berlinalei a început cu o pleiadă de vedete pe covorul roșu

Printre starurile îndelung admirate s-a aflat Cillian Murphy. Ecranizare a unui celebru roman omonim, semnat de scriitoarea irlandeză Claire Keegan, pelicula îl arată pe Cillian Murphy în rolul unui negustor, care devine conștient de abuzurile care se petrec la mănăstirea locală, abuzuri care îl obligă să se confrunte cu traumele propriei copilării și să facă o alegere morală.

Berlinala 2024.

Acțiunea se petrece într-un mic oraș irlandez, in 1985, și tratează problema așa-numitelor Spălătorii-Magdalene, aziluri finanţate de biserica catolică şi de statul irlandez, între secolele 18 şi 20, în care tinere femei decăzute au fost ţinute în sclavie.

Ce spune Cillian Murphy despre film

Cillian Murphy: „Cred că a fost o traumă colectivă, în special pentru persoanele de o anumită vârstă. Cred că încă procesăm efectele dar, totodată, cred că arta poate fi un balsam foarte util pentru această rană”. Murphy, este și producătorul filmului, alături de Matt Damon, colegul său de scenă din „Oppenheimer”.

Matt Damon: „Eram în deșertul din New Mexico cu Cillian, stăteam vizavi de el și mă uitam la ce făcea în „Oppenheimer”. Și câteva zile mai târziu, Cillian mi-a spus: „Am următorul film, pe care vreau neapărat să îl fac”, iar eu i-am spus: „noi facem un studio de filmări. Putem să îl facem împreună?". Și, astfel, așa cum a spus Alan, totul s-a întâmplat foarte repede”.

Pentru prima dată în istoria festivalului Berlinala, juriul este prezidat de o persoană de culoare, actriţa mexicano-kenyană Lupita Nyong'o. În vârstă de 40 de ani, ea a câştigat în 2014 Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru interpretarea din filmul „12 ani de sclavie”.

Lupita Nyong'o, președinta juriului Berlinalei: „Frumusețea faptului că aduci în același loc oameni din medii diferite este că noi reacționăm la lucruri diferite și sunt foarte curioasă să văd ce o să iasă, avem deja conversații solide. Avem în spate o mulțime de experiențe, adunate de peste tot, și va fi interesant. Vor fi probabil și picanterii”, scrie berlinale.de.