Berceanu, cu „Dom’ Costel” în braţe

Berceanu, cu „Dom’ Costel” în braţe

AMNEZIE TOTALĂ. Boc, Stolojan şi PDL se fac că n-au auzit de Costel Iancu, directorulpenal din Ministerul Agriculturii, urmărit pentru infracţiuni de crimă organizată. Dezvăluirile EVZ referitoare la PDL-istul Constantin Iancu - zis „Costel” - directorul-penal al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), din cadrul Ministerului Agriculturii, au fost preluate de presă şi confirmate de autorităţile judiciare. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a remis ieri un comunicat în care precizează că „inculpatul Iancu Constantin.

Acesta, alături de alţi coinculpaţi, este cercetat în dosarul 35/D/P/2006, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod nelegal, ameninţare şi loviri sau alte violenţe”.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţin că „faţă de inculpatul Iancu Constantin s-a dispus, la data de 27.10.2006, reţinerea pentru 24 de ore, fiind formulată şi propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile”. Tribunalul Dolj a respins, însă, la vremea respectivă, propunerea DIICOT, împotriva lui Costel Iancu fiind dispusă, totuşi, obligativitatea de a nu părăsi ţara. Şeful îl apără

Prezent ieri, la Miercurea-Ciuc, Radu Berceanu a declarat pentru EVZ că scandalul legat de urmărirea penală a lui Costel Iancu este un „reload”. Potrivit lui Berceanu, scandalul a apărut la începutul campaniei electorale şi este vorba despre un dosar în care Costel Iancu „nu a avut calitate de urmărit în nici un moment”. „S-a scris puţin în presa locală atunci, după care dumnealui a clarificat toate chestiunile, ca dovadă că a candidat senator, a ieşit pe primul loc, cu 47% din voturi”, a spus Berceanu, care a completat că înaintea campaniei electorale „chestiunea asta a fost verificată intens atât de noi, cât şi de toţi contracandidaţii”. Berceanu a menţionat că toate informaţiile despre acest caz le are de dinaintea campaniei electorale.   În mod logic, verificările invocate în termeni vagi de Radu Berceanu ar fi trebuit să ducă la descoperirea dosarului penal pe numele lui Iancu. Ceea ce nu s-a întâm plat. Ulterior, chestionat de agenţia Mediafax, Berceanu a admis: „Nu ştiu nimic despre acest do sar şi constat că presa este mai bine informată decât mine. Voi verifica”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Gelu Vişan, secretarul general al PDL Dolj, dar şi al grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, ne-a povestit: „Eu şi alţi colegi de-ai mei nu am fost de acord ca Iancu să candideze pentru Senat! Iancu spunea mereu că este nevinovat, dar a fost crezut pe cuvânt. Eu le-am spus colegilor mei. S-a discutat în mai multe runde pe marginea subiectului. De numirea la ANIF am aflat din presă”. Boc: „Prima dată când aflu” După ce l-au „uns” pe Costel Iancu director general al ANIF, democrat- liberalii în frunte cu Emil Boc au fost loviţi brusc de amnezie. Cu toate că numele directorului urmărit penal după implicare într-o răpire şi în lumea interlopă din Dolj a fost validat în conducerea partidului înainte de a ajunge în guvern, nici unul dintre liderii PDL nu-şi mai aduce aminte când, dacă sau în ce condiţii s-a dat acest vot. Costel Iancu ar fi sponsorizat campania de la Dolj, susţin surse din partid, cu peste un milion de euro.

Primul care a ridicat din umeri a fost Boc. „E prima dată când aflu despre aceste situaţii, voi lua toate informaţiile necesare şi mă voi pronunţa după ce voi vedea despre ce este concret vorba”, s-a eschivat premierul. Mai mulţi lideri ai PDL contactaţi de EVZ admit însă că numirile în eşalonul doi al executivului pe locurile democrat-liberalilor nu s-au făcut decât cu acordul Biroului Permanent Naţional sau măcar al „celor cinci” de la vârful partidului: Emil Boc, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur. Potrivit unor surse, validarea lui Iancu ar fi trecut ca unsă în întâlnirea de pe 9 februarie a conducerii PDL. Nimeni nu-şi mai aminteşte însă episodul.

„Eu nu-mi amintesc să se fi discutat acest nume. Poate s-a discutat, dar eu nu eram aici, în ţară”, s-a spălat pe mâini Stolojan. Vice preşedintele Cristian Boureanu spune că a fost la ultimele şedinţe, dar, la fel, nu-şi aminteşte. „Sunt foarte multe propuneri care s-au validat, dar nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm dacă a fost şi acest nume”, ne-a declarat el.

„Au fost foarte multe în perioada asta”, se justifică şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan. Potrivit liderului de la Neamţ, „de principiu, orice numire trece prin BPN. Dar, câteodată, li se mai dă dezlegare celor cinci să decidă ei”. (A contribuit Adrian Moise)

DOSAR PENAL. Procurorii DIICOT l-au inculpat pe Costel Iancu pentru infracţiuni de crimă organizată

CITIŢI ŞI:

Dom’ Costel, demnitarul interlop