„Benjamin Button”, piratat

„Benjamin Button”, piratat

CONFLICT. Volumul „Strania poveste a lui Benjamin Button și alte povestiri din epoca jazz-ului”, de F. Scott Fitzgerald, a cărui povestire titulară a inspirat filmul omonim de mare succes (13 nominalizări la Oscar), a apărut deja pe piață, sub egida unei edituri obscure, TKJ Publishing, semnalează Editura Polirom, care consideră prejudiciul „extrem de grav”.

Polirom, editura care publică opera celebrului autor american în România, a semnat recent contractul pentru acest volum și urmează să-l publice în luna aprilie.

„Nu ne judecăm cu un anonim. Solicităm doar retragerea volumului de pe piață”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. În replică, Ionel Tudorache, editorul versiunii-pirat, a declarat pentru EVZ că, după știința sa, operele apărute în SUA până în 1923 sunt ieșite de sub copyright, iar volumul disputat a apărut în 1922, fapt care i-a fost confirmat și din America.

„Dacă mi se demonstrează altceva, le dau cartea și banii încasați pe ea. N-am făcut-o pentru bani”, a mai spus Tudorache. Agentul literar Simona Kessler explică această încurcătură: „Lucrul invocat de Tudorache se află în legislația americană, dar aici se aplică legea din România, care trasează perioada de aplicabilitate a drepturilor la 70 de ani de la moartea autorului (Fitzgerald a murit în 1940 – n. red.).

Editorii nu sunt de bună-credință, dovadă că s-au adresat agenției literare americane, care le-a comunicat că copyright-ul aparține altcuiva. Sunt oameni care au lucrat într-o editură, deci cunoșteau foarte bine legea”. Filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button”, avându-i în rolurile principale pe Brad Pitt și Cate Blanchett, a avut premiera la sfârșitul anului trecut și este favorit la Gala Premiilor Oscar, cu 13 dintre cele mai importante nominalizări.

Povestea imaginată de Fitzgerald și transpusă în imagini de regizorul David Fincher este cea a unui om care se naște bătrân și parcurge viața în sens invers. În România, filmul se află de o săptămână în rețeaua de distribuție.

Gala Premiilor Oscar va avea loc în noaptea de duminică spre luni și va fi transmisă în direct pe HBO România, începând cu ora 03:00, precum și pe Radio România Cultural, unde comentariul va aparține realizatoarei radio Elena Vlădăreanu și criticului de film Andreea Chiriac.

Ne puteți urmări și pe Google News