Plimbările scurte pe care le putem efectua după ce am servit prânzul ori cina sunt binevenite și chiar indicate pentru cei care vor să adopte cu adevărat un stil de viață sănătos, spun specialiștii, asta pentru că mersul pe jos contribuie la reducerea riscului de diabet, a bolilor de inimă sau chiar a unor tipuri de cancer, stimulând în același timp și activitatea creierului.
Conform unui studiu recent, mersul pe jos imediat după mesele principale din zi ajunge să scadă glicemia. Un astfel de studiu este cel apărut în revista Sports Medicine, autorii cercetării reiterând că o plimbare de circa 2-5 minute este suficientă pentru a obține un astfel de rezultat.
Mersul pe jos reduce nivelul de glucoză
Coautorul studiului Aidan Buffey, doctorand în cadrul Universității din Limerick din Irlanda, a făcut o comparație între reprizele intermitente de mers și stat în picioare, practicate după servirea mesei.
„Reprizele intermitente de mers și stat în picioare pe tot parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51%, în comparație cu repaosul după masă. Iar mersul intermitent cu intensitate mai ridicată pe tot parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei, de 17,01%, în comparație cu repaosul”, a explicat Buffey.
Persoanele care au luat parte la studiu au fost rugate fie să stea în picioare, fie să meargă pe jos timp de 2-5 minute, în reprize a câte 20-30 de minute fiecare, pe parcursul unei zile întregi: „Între cele șapte studii analizate, timpul total de activitate pe parcursul observației a fost de aproximativ 28 de minute, pauzele de stat în picioare și de mers ușor durând între 2 - 5 minute", a adăugat Buffey.
Ce au descoperit cercetătorii
Când participanții la studiu făceau o scurtă plimbare după ce mâncau, nivelul de zahăr din sânge creștea și scădea treptat, în timp ce nivelul insulinei devenea mai stabil decât dacă aceștia ar fi stat în picioare sau în șezut, au explicat autorii studiului. Conform unor cercetări mai vechi, nivelul de zahăr din sânge ajunge să crească în circa 60 - 90 de minute după masă, astfel că indicată ar fi mișcarea imediat după, pentru că astfel sunt eliminate zaharurile din fluxul sanguin.
„Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic timp de aproximativ 150 de minute pe săptămână au un risc cu 33% mai mic de mortalitate din toate cauzele decât cele care sunt inactive din punct de vedere fizic", indică Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Mai exact, dacă te miști timp de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vei ajunge să reduci riscul de a muri din orice cauză medicală cu o treime, conform CNN.