Cercetătorii japonezi au descoperit o nouă proprietate benefică pe care o are cafeaua, care poate ajuta la menţinerea sănătăţii creierului.
Cafeaua și beneficiile ei. Cercetătorii japonezi au descoperit o nouă proprietate benefică a cafelei care poate ajuta la menţinerea sănătăţii creierului.
Ajută la refacerea circuitelor cerebrale, afectate în special în cazul persoanelor în vârstă de degradarea celulelor neuronale, odată cu îmbătrânirea creierului. Pierderea memoriei, deteriorarea funcțiilor cognitive, capacitatea slabă de învățare – sunt problemele cu care se confruntă persoanele în vârstă.
Cafeaua are efecte anticancerigene
Potrivit studiului, cercetătorii de la Universitatea niponă din Tsukuba au descoperit în băutură o substanță care încetinește îmbătrânirea creierului – alcaloidul trigonelină, care are un efect pozitiv asupra funcțiilor creierului legate de memorie, gândire spațială și imaginativă. Acesta are, deci, un mare potențial terapeutic ca agent hipoglicemiant și neuroprotector, având și efecte anticancerigene.
Acest ingredient vegetal asemănător cu unele toxine din plante, la fel ca nicotina și cocaina, are rolul de a bloca receptorii de adenozină, cu scopul de a ne menţine treji.
Femeile care consumă cafea au un risc de depresie redus cu 20%
De altfel, se ştie că principala substanţă din cafea – cofeina – crește producția de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru mișcare, memorie și gândire.
Dopamina este asociată cu sentimentele de plăcere, fiind de ajutor în lupta împotriva depresiei. Potrivit unui alt studiu realizat la Universitatea Harvard, femeile care consumă cafea au un risc de depresie redus cu 20%.
Două cești pe zi de cafea au un risc cu 66% mai mic de a dezvolta ciroza hepatică
Oamenii de știință din Singapore au descoperit că persoanele care consumă două ceşti de cafea pe zi au un risc cu 66% mai mic de a dezvolta ciroză hepatică. Potrivt acestora, cofeina ajută la prevenirea apariţiei calculilor biliari.
Potrivit specialiştilor, un consum moderat de cafea reduce riscul de diabet de tip 2 cu aproximativ 25%, dar şi riscul de a dezvolta o serie de alte afecţiuni, cum ar fi boala Parkinson şi problemele cardiace. Mai exact, șansele de a face o boală de inimă scad cu 24 la sută la băutorii de cafea, potrivit digi24.ro.
Merită de menționat faptul că, prea multă cafea provoacă insomnie, nervozitate, ritm cardiac rapid şi tremuratul mâinilor.
În plus, determină pierderea calciului din organism. De aceea, femeile aflate la menopauză ar trebui să pună lapte în cafea, potrivit doctorulzilei.ro.