Înaintea unui anunț important pe tema planurilor militare ca ripostă la invazia din Ucraina, ministrul apărării a declarat că Marea Britanie trebuie să plătească pentru tancuri, dar nu și pentru mai multe trupe.
Ben Wallace a spus că, din cauza bugetului limitat pentru apărare, o renunțare la reducerea armatei ar fi însemnat implicarea în luptă a unor trupe echipate cu “furci” în locul unor arme perfecționate. El a făcut aceste declarații înainte ca, marți, ministerul să dea publicității așa-zisul ‘Defence Command Paper’ (Document vizând obiectivele apărării), un document adus la zi după publicarea sa inițială din 2021, înainte ca Ucraina să fi fost invadată de Rusia.
Documentul explică în ce fel armata se va moderniza și se va adapta la schimbările intervenite în peisajul mondial, cu investiții prioritare în știință și tehnologie.
Anterior, Wallace a estimat că, până în anul 2025, numărul militarilor instruiți complet se va reduce la 73000 – cel mai mic număr înregistrat vreodată de la cifra anterioară, care fusese de 82000.
“Nu sunt pregătit să reduc bugetul Forțelor Armate cu aproximativ 5 miliarde lire sterline și să anunț printr-o carte poștală că am să revin la cifra de 82000. Soldații aceia trebuie utilați cu toate mijloacele – cazărmi, vedere pe timp de noapte, căști, arme și orice altceva le-ai pune la dispoziție. Dacă va fi vorba despre un grup combatant, o să le cumpărați 300 de blindate sau o să trebuiască să le dau câte o furcă? Adică, vreau să spun că între astea aș avea de ales”.
Wallace a spus că lecția fundamentală datorată Ucrainei a fost aceea că o armată trebuie “să fie formată perfect”.
El a mai adăugat că datoria sa este aceea de a face ca armata “să fie perfect funcțională” dacă țara dorește să-și întărească forțele armate pe viitor.
Luna trecută, generalul Sir Patrick Sanders, șeful Statului Major, a declarat că Regatul Unit nu se poate ascunde ”în spatele altor armate din cadrul aliaților NATO” și a comparat “tancurile învechite cu niște telefoane cu disc în epoca iPhone”.
Ben Wallace: Avem nevoie de tancuri
Wallace a negat toate astea și a spus că reducerea trupelor – pe care laburiștii o promit dacă vor reveni la putere în urma alegerilor viitoare – nu a slăbit armata.
El a subliniat totodată că va investi în tancuri, care, în opinia sa, formează “o parte fundamentală a armatei.”.
“Avem nevoie de tancuri, nimeni nu exclude tancurile”, a spus el. “Dar, indiferent de câte tancuri am avea, trebuie să investim în ele ca să ne asigurăm că ne vor apăra cum trebuie, că pot fi folosite și pot fi întreținute cum se cuvine“.
Wallace, care, săptămâna trecută, a anunțat că va demisiona din funcția de ministru al apărării la următoarea remaniere a guvernului, a declarat că mandatul său nu va putea fi caracterizat printr-o coordonare a reducerilor bugetare la nivelul armatei.
“Ceea ce lăsăm noi în urmă, sunt niște forțe armate mai moderne”, a spus el, adăugând că “nu are rost să dispui de niște vase care stau degeaba și de niște tancuri care să zacă în depouri și să nu funcționeze”.
“Veți beneficia de o forță mai letală, mai bine dotată și mai bine mobilizată la nivel global”, a spus el.
Wallace a mai spus că documentul dat publicității nu este o “simplă listă de cumpărături”, ci este un “fundament pentru industria din domeniu și pentru niște oameni care vor spune: așa trebuie să arătăm noi pe viitor”. (Traducerea- Rador)