Belgienii, chemaţi la urne sub şocul atacului armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles

Belgienii, chemaţi la urne sub şocul atacului armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles

Circa opt milioane de alegători sunt chemaţi duminică la urne în Belgia pentru alegeri legislative şi locale cruciale, după atacul armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles care a provocat un şoc în întreaga ţară, informează AFP.

'Nu există nicio informaţie cu privire la riscurile pentru alegătorii care vor merge la urne duminică', a declarat ministrul de interne Joëlle Milquet. Atacul, produs sâmbătă după-amiază în centrul capitalei belgiene, s-a soldat cu trei morţi şi un rănit grav.

Birourile de vot se deschid aşa cum este prevăzut la ora 08:00 locală (06:00 GMT). Ele se vor închide între 14:00 ora locală (12:00 GMT) şi 16:00 (14:00 GMT). Votul este obligatoriu în Belgia, iar prezenţa la vot, deşi în scădere de mai mulţi ani, ar trebui să atingă 90%.

Primele informaţii sunt aşteptate la mijlocul zilei. Principalele rezultate pentru ceea ce presa belgiană numeşte 'Mama tuturor alegerilor' ar urma să fie cunoscute în jurul orelor locale 19:00-20:00 (17:00-18:00 GMT).

Pentru a şti dacă Belgia se pregăteşte să retrăiască o criză comparabilă, dacă nu mai gravă, decât cea provocată în urma precedentelor alegeri legislative, în iunie 2010, când a fost nevoie de 541 zile pentru formarea unui guvern, va fi necesară examinarea rezultatelor nu doar pentru Camera Deputaţilor, ci şi în toate cele trei regiuni ale ţării.

Încă o dată, toate privirile se vor îndrepta către Flandra, regiune neerlandofonă din nordul ţării, şi în special asupra rezultatelor partidului naţionalist N-VA al primarului din Anvers, Bart De Wever.

Noua alianţă flamandă, care doreşte o mai mare autonomie pentru Flandra, ar urma să iasă câştigătoare în zona vorbitoare de limbă olandeză, potrivit sondajelor de opinie.

În Valonia şi Bruxelles, campania a fost foarte tensionată între PS şi liberalii Mişcării Reformatoare (MR, dreapta). Dacă vor exclude, practic, să conducă împreună cele două regiuni, acest lucru nu ar trebui să împiedice cele mai importante două formaţiuni din sudul ţării să se angajeze împreună în cadrul guvernului federal.

Negocierile vor începe luni, sub conducerea, pentru prima dată, a regelui Philippe, care i-a succedat tatălui său Albert al II-lea în luna iulie. 'Nu ar mai trebui în niciun caz (ca negocierile) să dureze din nou 500 de zile', a avertizat sâmbătă ziarul flamand De Standaard.