Belgia își reafirmă prietenia cu Putin. Va aproba importul de gaze din Rusia

Belgia își reafirmă prietenia cu Putin. Va aproba importul de gaze din Rusia Sursa foto: Freepik

Belgia se află într-o situație incertă cu privire la posibilitatea de a opri importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, în urma adoptării unei noi măsuri legislative care permite statelor membre UE să restricționeze accesul la sistemele europene de transport al gazelor (GTS).

Belgia este la un pas să aprobe importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia. Declarația a fost făcută de ministrul belgian al Energiei, T. Van der Streten, la o ședință a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) a Parlamentului European pe 22 ianuarie 2024.

„Nu este complet clar dacă vom putea lucra cu acest lucru (despre posibilitatea de a bloca livrările de GNL din Rusia în legea UE privind piața gazelor). În Belgia există contracte care au fost semnate cu mult înainte de război. Acum întrebarea rămâne cum să rezolvi această problemă. (…)

Blocarea aprovizionării cu GNL din Rusia va necesita consultări cu țările către care Belgia reexportă gaze. (…) Acesta este ceva ce nu putem face unilateral”, a precizat ministrul Tinne Van der Straeten.

Ne puteți urmări și pe Google News

Livrările de gaze din Rusia către Europa au crescut în 2023 cu 1,0%

Prin urmare, este incert dacă Belgia va utiliza oportunitatea oferită de viitoarea lege a UE pentru a restricționa importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia.

În 2023, Belgia și Spania au fost cele mai mari cumpărătoare de GNL rusesc în Europa. Fiecare a achiziționat 5 milioane de tone, urmate de Franța cu 3,67 milioane de tone.

Volumul total al livrărilor de GNL din Rusia către Europa (inclusiv Turcia) a crescut cu 1,0% în 2023, ajungând la 16,42 milioane de tone. Acestea reprezintă 50,8% din producția totală de GNL din Rusia.

În Zeebrugge, Belgia, funcționează un important centru de comercializare a gazelor naturale, bazat pe terminalul de regazificare GNL Zeebrugge.

Terminalul dispune de rezervoare de stocare GNL, cu o capacitate de regazificare de 6,6 milioane de tone pe an. Acesta este conectat la sistemele de transport al gazelor din Europa continentală și Marea Britanie printr-o conductă de interconexiune de gaz, conform informațiilor de pe neftegaz.ru.

gaze naturale rusia

Belgia, la un pas să aprobe importul de gaze din Rusia. Sursă foto: Freepik

Un rezervor cu volum de 180.000 m3 pentru transbordarea de gaze

În anul 2015, filiala de vânzări a NOVATEK, Yamal Trade, a încheiat un contract pe o durată de 20 de ani cu compania belgiană Fluxys. Contractul vizează furnizarea de servicii de transbordare a gazului natural lichefiat (GNL) la terminalul Zeebrugge. Capacitatea este de până la 8 milioane de tone pe an.

În cadrul acestui acord, a fost construit un rezervor la terminalul Zeebrugge LNG, cu o capacitate de 180.000 m3, destinat exclusiv transbordării GNL pentru necesitățile proiectului Yamal LNG.

Navele de clasă Arc7, special concepute pentru navigarea în gheață, care deservesc proiectul Yamal LNG, efectuează călătorii regulate la terminalul din Zeebrugge. De asemenea, loturi de GNL sunt expediate în Belgia de la uzina de tonaj mediu NOVATEK Cryogas-Vysotsk.

Comisia Europeană cere restricții privind livrările de GNL produs în Rusia

Comisia Europeană (CE) solicită restricții asupra livrărilor de gaz natural lichefiat (GNL) produs în Rusia către UE.

La 8 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic preliminar. Aceștia au stabilit noi orientări pentru reglementarea pieței gazelor din UE, cu accent pe decarbonizarea gazului și a hidrogenului.

Propunerile legislative ale Comisiei Europene (CE) includ prevederi privind securitatea energetică. Acestea vor permite statelor membre ale UE să restricționeze sau să închidă accesul companiilor furnizoare de gaze din Rusia și Belarus la infrastructura europeană de gaze. Inclusiv conducte și terminale GNL.

Conform proiectului de lege, statele membre vor avea posibilitatea de a interzice parțial sau, în anumite circumstanțe justificate, complet furnizarea de hidrocarburi de către aceste companii în situații care reprezintă o amenințare la adresa intereselor de securitate.

Această inițiativă ar putea oferi companiilor energetice din UE oportunitatea de a renunța la contractele cu furnizorii ruși de gaze fără a fi supuse penalităților. Se anticipază că această decizie va determina țările membre UE să oprească în întregime importul de gaz rusesc până în 2027.