Crăciunul şi Anul Nou vor fi cele mai triste sărbători pentru toţi oamenii. Poliţia va putea bate la uşa oricui pentru a controla cu cine stă la masă.
În Belgia, poliţia federală va bântui ţara mergând în patrulare prin toate oraşele în timpul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou şi va avea tot dreptul din lume să sune sau să bată la uşile cetăţenilor, dacă e necesar, pentru a controla la sânge dacă mesele de Sărbători sunt conforme cu regulile instituite.
Poliţia nu va avea dreptul să treacă pragul casei, ci doar din uşă să verifice
Anunţul a fost făcut printr-un interviu dat publicaţiei De Zondag chiar de către ministrul de Interne belgian Annelies Verlinden. „Agenţii de poliţie nu vor putea intra în interiorul caselor fiindcă legea nu le premite, dar vor putea să sune la uşă sau să bată, în cazuri care par suspecte”, a precizat ministrul belgian.
„Nu doresc să fac promisiuni false”, a adăugat minstrul Verlinden, „dar este dorinţa şi datoria noastră absolută de a permite un Crăciun mai uman cetăţenilor belgieni. În acelaşi timp, însă, nu vom putea să nu luăm în serios semnalele de alarmă care sosesc din toate spitalele noastre. Trebuie, suntem obligaţi să găsim un echilibru”. O luare de poziţie care a fost ulterior confirmată şi de către primul ministru al Belgiei, Alexander De Croo.
Ambii înalţi oficiali, au subliniat în acelaşi timp, acum la o distanţă de 5 săptămâni de Crăciun, că a respecta măsurile de siguranţă este acum fundamental pentru a trăi cu mai multă seninătate cu toţii, sărbătorile care bat la uşă.
Bineînţeles că nu va fi un Crăciun în ca celelalte dăţi, dar comportamentul cetăţenilor, în Belgia, ca şi în alte părţi ale Europei şi ale lumii, va influenţa asupra bunului mers al lucrurilor. „Dozele de vaccin nu vor veni mai devreme de prima jumătate a anului 2021, iar în atare situaţie trebuie să fim precauţi şi atenţi încă pentru o perioadă de timp relativ lungă”, a subliniat primul ministru De Croo.
Bunele intenţii şi propuneri ale guvernului belgian sunt în totală contradicţie cu părerea virologilor care nu împărtăşesc acest optimism
Marc Van Ranst, profesor la Universitatea Katholieke Leuven şi la Institutul Regal pentru Cercetări Medicale, numit comisar interministerial de către guvernul federal belgian pentru a pregăti Belgia de pandemie de gripă, aminteşte că cifrele sunt încă prea mari, iar ideea unei relaxări a măsurilor este o speranţă vagă, în timp ce biostatisticianul Geert Molenberghs spune: „Epidemia poate reporni în orice clipă şi mai puternic”, scrie Leggo.