Putin vrea să transforme Cupa Mondială care începe joi într-un triumf diplomatic. Greva foamei făcută de Oleg Sențov îl pune în dificultate.
În momentul în care Cupa Mondială la fotbal va debuta joi, în Rusia, cineastul ucrainean Oleg Sențov, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani într-o închisoare rusească, a împlinit o lună de când se află în greva foamei.
În vârstă de 41 de ani, Sențov s-a declarat pregătit să moară în închisoare, dacă nu i se satisface cererea de a fi eliberat împreună cu ceilalți „prizonieri politici” ucraieni deținuți în Rusia, informează AFP.
Pentru că s-a opus anexării Crimeii de către Moscova în 2014, cineastul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „terorism” și „trafic de arme”, în urma unui proces care a fost calificat drept „stalinist” de Amnesty International, și denunțat de Kiev, Wasgington și Uniunea Europeană.
Conștient că protestul lui Sențov – cu atât mai mult o eventuală tragedie în cazul său – ar putea umbri Cupa Mondială, Vladimir Putin a evocat sâmbătă, în timpul unei discuții telefonice cu omologul său de la Kiev, Petro Poroșenco, un eventual „schimb de deținuți” între cele două țări.
Nimeni nu știe dacă aceste negocieri vor fi încheiate cu succes și dacă un schimb va avea loc suficient de rapid înainte ca Oleg Sențov să pățească ceva grav, el aflându-se în greva foamei din 14 mai.
„Ar fi cu adevărat foarte prost pentru Putin dacă aceste lucruri negative ar ține prima pagină a presei în timpul campionatului”, subliniază Andrei Kolesnikov, analist la centrul Carnegie din Moscova.
„Toată lumea a înțeles că nu voi ceda”, a scris cineastul ucrainean într-o scrisoare deschisă difuzată sâmbătă.
Medicii l-au avertizat recent pe Sențov că rinichii săi ar putea ceda și că în curând se vor instala în organism efecte ireversibile ale grevei foamei, a informat avocatul său, Dmitri Dinze.
Personalul medical l-ar fi amenințat pe Sențov că îl vor alimenta forțat cu un furtun, procedură denunțată de militanții pentru drepturile omului ca o formă de tortură.
Cineastul, care a slăbit deja opt kilograme, ar fi acceptat să i se administreze glucoză pe cale intravenoasă.
Oleg Sențov a primit numeroase mesaje de sprijin din întreaga lume, în timp ce susținătorii săi au organizat acțiuni de protest în zeci de orașe din Europa și Statele Unite. Miercuri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la UE și la G7 să-l susțină pe Sențov.
Într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin înainte de Cupa Mondială, zeci de scriitori importanți, precum Margaret Atwood sau Ian McEwan au cerut eliberarea sa „în spiritul acestui eveniment mondial care unește”.
Campionatul Mondial de fotbal este un prilej nu doar pentru Putin de a-și face revenirea pe scena diplomatică, după o perioadă de patru ani cât a fost proscris, ci și pentru opozanții săi de a face presiuni.
Amnesty International a declarat că Putin și autoritățile ruse trebuie să „decidă ce vor să lase ca moștenire de la această Cupă Mondială”.
ONG-ul Human Rights Watcha a apreciat la rândul său că Mondialul 2018 va avea loc „în timpul celei mai grave crize a drepturilor omului din Rusia, de la epoca sovietică încoace”.
Nici Federația Internațională de Fotbal (FIFA) nu stă deoparte: ea a criticat recent Moscova pentru că îl ține arestat pe Oiub Titiev, directorul ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului în Rusia „Memorial” din Cecenia. Acesta este acuzat de „trafic de droguri”. Deși Titiev neagă toate acuzațiile, arestul său a fost prelungit luna trecută.
Alți militanți, precum artistul ucrainean Andrii Iermolenko, care a realizat o serie de afișe în care denunța regimul din Rusia, de mare succes pe rețelele de socializare, fac apel la boicotarea Cupei Mondiale.
„Îmi ucid țara, dar mulți nu înțeleg asta. În același timp, are loc o sărbătoare a fotbalului și ni se spune că sportul nu trebuie să se amestece cu politica. Îmi face rău să aud așa ceva”, declară Iermolenko.