Belarus nu cedează. Lukașenko s-a dus la Putin, pentru ajutor

Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a sosit, luni, în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, cu scopul de a obține sprijin din partea Moscovei după un al cincilea weekend consecutiv de proteste în care i s-a cerut demisia.

Avionul lui Lukașenko a aterizat în stațiunea Soci din Marea Neagră, unde Putin îi întâmpină în mod regulat pe demnitarii aflați în vizită.

Alexandr Lukașenko, care trece prin cea mai gravă criză politică pe care a cunoscut-o în ultimii 26 de ani aflat la putere, caută sprijin economic și militar de la Moscova în speranța de a transforma situația în favoarea sa.

Opoziția bielorusă denunță rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate pe 9 august de Alexandr Lukașenko cu, oficial, 80% din voturi.

De atunci, zeci de mii de bieloruși au manifestat în fiecare weekend, sute de oameni au fost arestați și aproape toți principalii lideri ai opoziției au fost reținuți, deportați sau forțați să fugă din țară.

Opoziția spune că se teme că  Lukașenko va vinde independența Belarusului în schimbul sprijinului lui Vladimir Putin.

Svetlana Tihanovskaia, care conduce mișcarea împotriva președintelui și ai cărei susținători spun că este adevărata câștigătoare a alegerilor, a declarat că niciun acord încheiat între cei doi lideri nu va fi valabil.

„Vreau să-i reamintesc lui Vladimir Putin: orice veți accepta și orice veți conveni la reuniunea de la Soci nu va avea nici o greutate legală”, a scris ea pe rețeaua socială Telegram.

„Toate acordurile semnate cu un președinte Lukașenko nelegitim vor fi revizuite de noul guvern. Pentru că poporul bielorus a refuzat să aibă încredere în Lukașenko și să-l susțină în alegeri. Îmi pare foarte rău că ați decis să vă angajați în dialog cu un dictator și nu cu poporul bielorus”, a adăugat Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania.

Duminică, aproape 100.000 de manifestanți au ieșit din nou pe străzile din Minsk, strigând „ești un șobolan” către președinte. Poliția a declarat că a arestat 774 de persoane în timpul protestelor din toată țara.

Vladimir Putin a declarat luna trecută că a înființat o „forță de poliție de rezervă” la cererea lui Alexandr Lukașenko, dar că va fi desfășurată doar „în caz de necesitate”.

Luni, Rusia va trimite parașutiști în Belarus în cadrul exercițiilor militare comune ale „Frăției slave”, care vor dura până pe 25 septembrie, a informat agenția de știri RIA, citată de Ministerul Apărării.

Rusia s-a oferit, de asemenea, să restructureze datoria Belarusului și să-i susțină sistemul bancar.

Pentru Alexandr Lukașenko, care are relații dificile cu Vladimir Putin, sprijinul președintelui rus s-ar putea face cu prețul unei mai mari dominații a Moscovei asupra fostei republici sovietice.

Rusia a făcut presiuni mult timp pentru o integrare economică mai strânsă între cele două țări, inclusiv printr-o monedă comună.

În ciuda reticenței lui Alexandr Lukașenko în fața proiectului rus, liderul de la Minsk s-ar putea afla într-o poziție foarte precară fără sprijinul Moscovei, pe măsură ce protestele din țara sa se intensifică.