Bela Karoly, antrenorul care a dat-o lumii pe Nadia Comăneci: "Nu mai vin să antrenez în România!"

Bela Karoly, antrenorul care a dat-o lumii pe Nadia Comăneci: "Nu mai vin să antrenez în România!"

În timp ce România se luptă să respire în gimnastica mondială feminină, un român face furori ca manager pentru naţionala altei ţări. La americani, Bela Karoly este şeful suprem, iar respectul pe care-l primeşte nu se datorează doar vârstei (70 de ani).

În ranch-ul său din Texas s-a pus la punct supremaţia Americii. Iar asta s-a văzut şi la Londra: SUA a făcut spectacol în concursul pe echipe, marţi seară, adunând un punctaj de 183,596 de puncte. A luat distanţă clară faţă de Rusia (178,530 de puncte) şi de România (176,414), iar pe poziţia a patra a terminat China (174,430 puncte), care ne lăsase în afara podiumului la calificări. EVZ: Domnule Karoly, nu veniţi să antrenaţi din nou în România? Pe fetele din SUA le-aţi făcut deja cele mai bune din lume. Bela Karoly: La vârsta asta? Am 70 de ani. Nu mai plec din America, aşa că nu vin să antrenez acolo. În România sosesc însă anual, de Crăciun şi de Anul Nou. Merg la vânătoare… În rest, am treaba mea în Texas. În ce anume constă munca dumneavoastră? Ranch-ul meu găzduieşte lotul de gimnastică al Americii. Sportivele vin şi se antrenează cinci-şase zile, apoi se întorc la cluburile lor. Doar atât se pregătesc? Da, acum nu mai poţi ţine sportivele câte un an întreg în cantomanent, fiindcă nu te lasă părinţii lor. Dar eu tot cred că acela era cel mai bun sistem, când se stătea cu lunile în pregătiri! Acum, ele vin, corectăm ce nu fac bine, apoi pleacă la cluburi. Sunteţi plătit de federaţie? Nu. Îi doare-n fund, eu fac totul! Ei fac însă altele, mă refer la cantonamente, săli, programe... Atunci înseamnă că luaţi destul de mulţi bani de la postul NBC, instituţie media unde observ că sunteţi acreditat? E, nici de acolo nu iau bani. Sincer, aici am venit fiindcă n-am vrut să-i las pe ăştia spună vreo prostie la televizor! Le trebuia un consultant tehnic. România nu mai are talente, soluţiile sunt puţine… Şi în România, şi în America, omul netalentat sau tâmpit este tot aşa în ambele ţări! Să nu credeţi că acolo stau altfel lucrurile. Fiecare le rezolvă cum crede şi cum poate. Soţia dumneavoastră mai lucrează în sală? Da, ea stă şi câte 6 ore pe zi în sală. Face ceea ce-i place mai mult. Sunteţi omul care a descoperit-o pe Nadia, aveţi vreo "nouă Nadia" la americani? Nadia este unică, nu va mai exista una ca ea. Cu Nadia ţin legătura, ne vedem la turnee, ştiu că ea comentează pentru o televiziune din Mexic. Ea stă în Oklahoma, iar eu într-un stat vecin, în Texas. Cum se face că vorbiţi în continuare bine limba română? Aşa ceva nu se uită. Să mă exprim nu e greu, când folosesc cuvinte de bază. Sensurile le pricep. Mai greu este când te exprimi şi gândeşti în alt mod sau atunci când vrei s-o faci mai complicat. Când trebuie să vorbesc mai inteligent, e mai greu!

"Sincer, am venit aici, la Londra, fiindcă n-am vrut să-i las p-ăştia să spună vreo prostie la televizor. Le trebuia un consultant tehnic. Nu iau bani de la postul NBC." Bela Karoly

CARTE DE VIZITĂ

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Absolvent al Institutului Pedagogic şi al Facultăţii de Educaţie Fizică (1963).
  • A practicat atletismul şi handbalul.
  • Din 1971 a devenit antrenor la Liceul cu program special de Gimnastică, de la Oneşti.
  • A descoperit-o pe Nadia Comăneci şi a fost cooptat în colectivul de antrenori ai naţionalei României.
  • Din 1978 s-a mutat la Centrul Naţional de la Deva.
  • În 1981 a părăsit România şi s-a stabilit în SUA, devenind antrenorul americancelor.

Cum se apără Bellu, învinsul lui Bela

La finalul concursului pe echipe de la Londra, în timp ce Bela Karoly se bucura pentru americance, Octavian Bellu, antrenorul României, şi-a plâns singur de milă. "În fiecare dimineaţă mă trezesc şi mă întreb cum reuşesc, în condiţiile în care habar n-avem cât de multe gimnaste există în China, Statele Unite ale Americii şi Rusia. Am terminat pe 3 acum, la fel ca şi la Beijing. Ştiu ce avem acasă şi mă simt ca un supravieţuitor. Îi rog pe cei din ţară să schimbe ceva, iar dacă nu ştiu de ce anume avem nevoie, le spun eu", a declarat Bellu, la conferinţa de presă. Nu a stat prea mult la taclale, motivând succint: "Cei de pe locul 3 vorbesc mai puţin. Vorbesc mai mult cei care au aur!". Tehnicianul a adăugat: "A fost un concurs mai bun decât cel din calificări, dar eu nu sunt niciodată mulţumit. Nici fetele nu sunt mulţumite", a adăugat Bellu. Sportivele erau însă de altă părere. Diana Laura Bulimar a fost surpriza echipei. "Sunt mai încrezătoare la sol decât la alte aparate. Sper că o să-mi fac mai bine treaba de acum încolo", a spus Bulimar. Larisa Iordache consideră că "se putea şi mai bine". CITIŢI ŞI:

  • JO 2012. Gimnastele României şi-au salvat blazonul: bronz în finala pe echipe
  • JO 2012: Bellu este nemulţumit că România nu mai domină lumea la gimnastică
  • INTERVIUL ZILEI. Octavian Bellu, antrenorul lotului naţional feminin de gimnastică: "Era normal să fim priviţi cu neîncredere"
  • INTERVIUL ZILEI. Nadia Comăneci: România nu va câştiga titlul olimpic la gimnastică | VIDEO
  • Echipa masculină de gimnastică a ratat calificarea
  • Doamnele de fier din gimnastica mondială