Beirutul a explodat a doua oară! Mii de oameni cer în stradă demisia guvernului. Poliția gazează protestatarii, se strigă „Asasinii”!

Beirutul a explodat a doua oară! Mii de oameni cer în stradă demisia guvernului. Poliția gazează protestatarii, se strigă „Asasinii”!

La doar câteva zile după deflagrația de proporții istorice care a zguduit Beirutul, capitala Libanului a fost luată cu asalt de mii de protestatari furioși, care s-au adunat în centru pentru a cere demisia guvernului, totul degenerând în ample lupte de stradă în care s-au folosit din plin focuri de armă ca avertisment și gaze lacrimogene.

Forţele de ordine libaneze au lansat, sâmbătă, gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în faţa Parlamentului pentru a-și exprima revolta față de o clasă politică pe care o consideră total responsabilă pentru explozia de marţi. „Revoluţie, revoluţie”, au scandat cei în jur de 5.000 de protestatari, conform datelor oficiale, în timp ce încercau să îndepărteze barierele create de forțele de ordine din jurul clădirii Parlamentului.

Ziua judecății

„A venit ziua judecății!”, „Poporul vrea căderea regimului!, „Asasinii”, au strigat revoltați protestarii. La un moment dat, protestele au degenerat și manifestanții grupați în Piața Martirilor, loc emblematic al protestelor din această țară, s-au luat la bătaie cu polițiștii. În același timp, în Parlament, mai mulți deputați au dat semnalul pe care îl cer și oamenii în stradă: și-au dat demisiile, îndemnat la construirea unui „nou Liban”.

Liderul partidului Kataëb, Samy Gemayel, și-a anunțat sâmbătă demisia, ca și alți doi deputați ai acestui partid creștin istoric. Acestea survin altor două demisii de săptămâna aceasta din rândul deputaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Camarazii tăi au decis să demisioneze din Parlament”, a spus Gemayel într-un discurs rostit la funeraliile secretarului general al partidului, Nazar Najarian, ucis în explozia de marţi seara. Joi, şi ambasadoarea Libanului în Iordania, Tracy Chamoun, fiica liderului creştin Dany Chamoun, asasinat în 1990, şi-a anunţat demisia în direct la televiziune, denunţând nepăsarea autorităţilor libaneze.

Conform rapoartelor oficiale, autoritățile libaneze au arestat până acum 19 persoane din rândul vamei portuare, suspectate de legătură cu exploziile.

Ajutoare din toată lumea

Austria a anunțat că va debloca un fond de urgență de un million de euro, care va fi pus la dispoziția Crucii Roșii internaționale. Președintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a deplasat la Beirut pentru a-și manifesta solidaritatea cu libanezii în numele națiunilor Europei, a declarat că Uniunea Europeană pune la dispoziția Libanului suma de 33 de milioane de euro.

La Beirut au mai sosit, sâmbătă, liderul Ligii Arabe Ahmad Aboul Gheit, vicepreședintele turc Fuat Oktay alături de șeful diplomației turce Mevlüt Cavusoglu, care și-au exprimat solidaritatea cu poporul libanez.

Între timp, președintele Donald Trump a anunțat că se va alătura unei conferințe telefonice de urgență pe tema ajutorului acordat Libanului de comunitatea internațională. Președintele Macron va prezida, duminică, alături de reprezentanți ai ONU, o videoconferință la cel mai înalt nivel dedicată catastrofei de la Beirut.

Cel puțin 158 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentului sau atentatului de marți, sunt peste 6.000 de răniți și zeci de oameni dați dispăruți, dar aceste cifre continua să crească pe măsură ce avansează operațiunile de salvare a victimelor.

Ambasada Siriei în Liban a anunțat că printre decedați se numără 43 de cetățeni sirieni, însă printre victime se numără și logodnica ambasadorului Țărilor de Jos în Liban.

Oficialii libanezi au estimat că pagubele provocate de explozia celor 2.700 de tone de azotat de amoniu sunt de ordinul miliardelor de dolari, în condițiile în care Libanul suferă deja enorm din punct de vedere economic, din cauza cheltuieilor scăpate de sub control, a datoriilor uriașe, în creștere, dar și a corupției endemic, relatează Le Monde, AFP și Reuters..