Forţele navale chineze au desfăşurat în această săptămână exerciţii de luptă în zona disputată din Marea Chinei de Sud, a anunţat vineri o publicaţie oficială, regiunea fiind dominată de tensiuni în jurul unor insule artificiale construite de către Beijing.
Autorităţile chineze îşi revendică drepturile asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, bazându-se în special pe documente istorice şi hărţi vechi, o sursă de diferende teritoriale puternice cu vecinii săi: Vietnam, Malaezia, Filipine, Taiwan şi sultanatul Brunei.
Nave de război, submarine, sisteme de detecţie şi de comandament aeropurtat şi avioane de vânătoare au fost desfăşurate "pe o rază de acţiune de mii de kilometri", potrivit Cotidianului Armatei Populare de Eliberare, citat de Agerpres.
Două echipe - una 'roşie' şi una 'albastră' - au fost constituite, iar acestea au desfăşurat exerciţii care au vizat în special atacuri cu rachete şi gestionarea unui atac accidental împotriva unei nave comerciale.
"Numai căpătând experienţă, pe timp de pace, privind o varietate de situaţii dificile putem ca, pe timp de război, să nu ne panicăm şi să câştigăm", a declarat Li Xiaoyan, adjunctul şefului de Stat Major pentru flota chineză din Marea Chinei de Sud şi comandant al echipei 'roşii', potrivit cotidianului citat.
Săptămâna trecută, SUA au desfăşurat pentru prima dată un avion de patrulare maritimă Boeing P-8 Poseidon în Singapore, o iniţiativă pe care un diplomat din Asia de Sud-Est a considerat-o a fi "un mesaj destinat Chinei" pentru a demonstra determinarea Washingtonului în faţa Beijingului.
Marea Chinei de Sud a devenit scena unei lupte de influenţă între chinezi şi americani: SUA au stârnit nemulţumirea Chinei în ultimele luni după ce au trimis un distrugător şi apoi un bombardier B-52 în apropierea insulele artificiale pe care Beijingul le-a construit pe recife în Arhipelagul Spratly, numit 'Nansha' în chineză.
Washingtonul susţine că acest instalaţii militare sunt o ameninţare pentru libertatea de navigare în zonă.