Conform noilor măsuri, biroul de presă din Beijing i-a instruit pe jurnaliștii americani „ale căror acreditări de presă expiră înainte de sfârșitul anului 2020” să „anunțe Departamentul de Informații al Ministerului Afacerilor Externe în termen de patru zile calendaristice și să înapoieze documentele emise în termen de zece zile calendaristice. ”

Autoritățile chineze au ținut să precizeze că jurnaliștii expulzați „nu vor avea voie să continue să lucreze ca jurnaliști în Republica Populară Chineză, inclusiv în regiunile sale administrative speciale din Hong Kong și Macao

Hua Chunying, un purtător de cuvânt al guvernului pentru Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, a declarat că acestea sunt contramăsuri necesare pentru a lupta împotriva „mentalității războiului rece a administrației Trump”. “China a fost nevoită să ia aceste măsuri din cauza opresiunii nerezonabile pe care organizațiile media chineze o experimentează în SUA. Sunt legitime, justificate de autoapărare în toate sensurile”.

Din câte se pare, prin aceste măsuri, autoritățile de la Beijing sunt preocupate acum să cotracareze propaganda americană care vorbește de „virusul chinez”. De asemenea, diplomații chinezi din întreaga lume încearcă să acopere  greșelile făcute în gestionarea focarului de coronavirus din  Wuhan. Scopul acestei strategii a Partidului Comunist din China este să convingă poporul chinez că virusul provine din SUA și ar fi fost adus la Wuhan de armata americană.