Becul de 75W, interzis de la 1 septembrie 2010

Becul de 75W, interzis de la 1 septembrie 2010

Europenii golesc magazinele de vechile becuri incandescente de 75W. Acestea vor fi interzise de săptămâna viitoare în întreaga Uniune Europeană, o măsură care vine la un an după ce şi becurile incandescente de 100W au fost interzise.

Totuşi, becurile cu incandescenţă de 75W vor putea fi comercializate de magazine până când acestea îşi epuizează stocul. Însă, din experienţa de anul trecut cu becul de 100W, aceste stocuri vor fi consumate rapid. În Uniunea Europeană, vânzările de becuri incandescente de 75W au crescut cu circa 35% în ultima săptămână. Cei mai îngrijoraţi de dispariţia becului de 75W sunt nemţii, austriecii şi polonezii. Împotriva lămpilor fluorescente

Românii sunt printre cei mai puţin receptivi europeni faţă de schimbarea surselor de lumină din locuinţă. Un studiu comandat de UE a arătat că, în România, doar un bec dintre cele folosite în cinci gospodării este ecologic. Media europeană este de aproape trei becuri ecologice pentru fiecare gospodărie. CITIŢI ŞI: De ce trebuie reciclate becurile arse

Un bec clasic de 75W costă circa 1,5 lei, iar unul ecologic de zece ori mai mult, diferenţa fiind justificată de economiile pe termen lung pe care gospodăriile le realizează folosind lămpi fluorescente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut, BBC a identificat o mare problemă a lămpilor fluorescente, care ar agrava problemele persoanelor cu deficienţe de vedere. "Dacă încerc să citesc o carte la lumina noilor becuri, pur şi simplu nu pot citi confortabil şi mult timp, deoarece nivelul luminozităţii este insuficient", le-a declarat jurnaliştilor britanici John Clingan, care suferă de o uşoară miopie.

Observaţia acestuia a fost sprijinită de un specialist de la Colegiul Regal al Oftalmologilor, Larry Benjamin. "Lumina difuză oferită de aceste surse de lumină poate provoca diverse probleme celor cu vedere slabă", a spus acesta. Becurile fluorescente folosesc cu până la 80% mai puţină energie decât cele convenţionale, dar oferă o lumină difuză. Becurile clasice consumă mai mult, dar oferă spoturi de lumină, iar contrastul este ridicat.

Alte studii au arătat că lămpile fluorescente sunt responsabile şi pentru unele erupţii de piele. Acestor probleme li se adaugă şi unele aspecte practice: durata lungă de aprindere a noilor becuri şi faptul că unele pâlpâie atunci când sunt montate în dulie.

Planul UE

Uniunea Europeană şi-a propus ca, în 2020, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20%. Potrivit experţilor, în Uniunea se va consuma cu 60% mai puţină electricitate dacă vechile becuri, cele cu incandescenţă, vor fi înlocuite cu lămpi fluorescentă. Această economie la factura consumatorului ar aduce şi o scădere cu 30 de milioane de tone a emisiilor anuale de CO2 în atmosferă în UE.

Pentru a îndeplini acest plan, becurile incandescente de 100W a fost interzis la 1 septembrie 2009. Becul de 75W este interzis de la 1 septembrie 2010, iar cele de 60W vor fi interzise în septembrie 2011. Din toamna anului 2012, nu se vor mai putea produce becuri incandescente.

Becurile economice: plusuri şi minusuri

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului atrage atenţia asupra câtorva dintre avantajele folosirii becurilor economice, dar numeşte şi câteva dintre problemele legate de acestea:

Plusuri

  • utilizează cu până la 80% mai puţină energie, economie la factura la energia electrică;
  • durata de viaţă a unui bec economic este de şase până la zece ori mai mare decât cea a unui bec cu incandescenţă;
  • pe ambalaj, producătorii de becuri economice sunt obligaţi să menţioneze toate informaţiile despre produs (durata de viaţă, numărul de stingeri-aprinderi pentru care a fost proiectat becul, răspunsul acestuia la variaţiile de tensiune etc);

Minusuri

  • conţinut prea mare de mercur. APCR crede că pragul de 5 mg poate fi coborât la 1-2 mg);
  • magazinele care comercializează becuri economice trebuie să aibă şi spaţii pentru depunerea becurilor economice folosite. APCR face apel la autorităţile competente să verifice dacă obligaţiile de reciclare ale magazinelor care comercializează becuri economice sunt pe deplin respectate.