Iar de la o masă îmbelșugată nu poate lipsi un vin special, sau poate chiar câteva sortimente, potrivite pentru fiecare preparat în parte. Vă propunem ca de sărbătorile acestea să vă surprindeți oaspeții alăturând fiecărui moment al mesei festive un anumit tip de vin, ales cu grijă, care să spună povestea tradițiilor și emoțiilor trăite în familie. Iată câteva recomandări, ca totul să fie mai ușor.

Mâncarea tradițională de Crăciun este destul de consistentă, sățioasă, iar vinul ideal ar trebui să echilibreze preparatele bogate, să completeze, prin aromele sale aparte, bucatele de la masă.

Suntem obisnuiți ca de Crăciun să alegem vinuri roșii, intense, cu arome de condimente și taninuri bine evidențiate. Însă aici își pot găsi ușor loc și vinuri albe, pentru combinații speciale, mai interesante.

Povestea mesei de Crăciun începe cu aperitivele tradiționale și nelipsita salata bœuf și se încheie cu deliciosul cozonac. Preparatele se servesc într-o anumită ordine, într-un crescendo, care culminează cu sarmalele și friptura de porc. Același ritm ar trebui păstrat și în ceea ce privește vinurile pe care le alăturăm acestor feluri de mâncare. Se începe întotdeauna cu vinurile tinere, proaspete, care lasă ușor locul celor mai vechi, corpolente, cu personalitate distinctă. O călătorie a gusturilor și aromelor în care ne pot purta sortimentele variate din gama Beciul Domnesc.

Putem începe la antreuri, ușor, cu o Fetească Regală, un vin proaspăt, cu arome florale de cireș, flori de câmp și note fructate de pepene galben și pere ce îi conferă savoare și deschide apetitul pentru rasfatul culinar ce va urma.

După acest intro delicat, putem continua cu Cabernet Sauvignon sec sau Fetească Neagră, unul dintre cele mai iubite soiuri românesti, vinul care cinstește simțurile cu notele sale fructate de prune, completate de cele de mure și de incitante note condimentate de scorțișoară. Două opțiuni care pot pune în valoare o delicioasă friptură de porc la cuptor sau mult așteptata porție de sarmale făcute după rețeta bunicii.

Fără îndoială, festinul de Crăciun de multe ori se încheie cu un platou de prăjituri de casă în care vedeta este cozonacul. Vă recomandăm alături de acestea un pahar de vin demidulce, un Muscat Ottonel de la Beciul Domnesc, un vin versatil și echilibrat, în care notele florale de tei și salcâm sunt completate de cele fructate de pepene galben și caise, ce-i conferă o personalitate aparte, eleganță și savoare.

Așadar, atunci când alegeți vinurile pentru masa de Crăciun, este bine să vă gândiți la tradițiile culinare din familie, la preparatele preferate de cei dragi, dar și la bucuria de fi împreună într-un moment aparte.

Alegeți unul din sortimentele Beciul Domnesc, vinul care poposește pe mesele românilor de ani și ani, spunând povestea locului în care s-a născut, a oamenilor care l-au crescut, născând noi file de poveste pentru fiecare dintre cei care se bucură de aromele din fiecare picatură. Descoperiți împreună povestea unui caracter aparte :  www.uncaracteraparte.ro.

Vinurile din gama Beciul Domnesc pot fi găsite în Auchan,  Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi si Selgros și în magazinele din retailul traditional, de proximitate.