Becali, succes in randul tinerilor

Becali, succes in randul tinerilor

Partidul Noua Generatie a fost votat de fiecare al zecelea tanar care s-a prezentat la alegerile din 25 noiembrie. De doua ori mai mult decat media pe tara a formatiunii conduse de latifundiar.

 Este adevarat, PD a fost votat de 32% dintre tineri, PNL - de 16%, iar PSD -  de 13%.

George Becali isi explica priza la electoratul tanar prin faptul ca ii ofera acestuia un model de succes. „Tinerii vad in mine un politician tanar, miliardar, care a reusit singur. Si atunci vor sa fie si ei puternici ca mine. Vor si ei sa ajunga ca Becali. Pe tineri nu-i poti pacali, pe batrani e mai usor sa-i manipulezi”, ne-a declarat Becali.

In opinia patronului Stelei, scorul bun obtinut in randul alegatorilor tineri nu are nicio legatura cu popularitatea echipei al carei finantator este: „Nu e asta, nici vorba de asa ceva”. Unii analisti considera ca evolutia echipei Steaua si conflictul lui Becali cu fostul antrenor Gheorghe Hagi au fost decisive in marirea si decaderea PNG. Potrivit acestor comentatori, Becali a fost la un pas sa intre in Parlamentul European dupa ce, cu o zi inainte de alegeri, Steaua a invins Dinamo.

Gyorgy Frunda atrage votul femeilor

Studiul CCSB arata ca nu exista diferente mari intre rezultatele la nivel national obtinute de formatiuni precum PNL, PLD si UDMR si votul pe regiuni, categorii de varsta sau studii. Si liberalii lui Tariceanu si cei ai lui Stolojan au fost sustinuti, intr-un procent mai mare, de cei din mediul urban, cu studii superioare.

O diferenta interesanta este inregistrata de UDMR, care a fost votata de 5% dintre barbati si 8% dintre femei. Aceasta situatie ar putea fi explicata de faptul ca primul pe lista de candidati a acestei formatiuni la alegerile pentru Parlamentul European este Gyorgy Frunda.

O disparitate exista si la electoratul PIN, care, potrivit CCSB, nu a primit niciun vot de la cei cu studii primare, dar a fost votat de 4% dintre intelectuali. La nivel national, formatiunea infiintata de Cozmin Gusa a strans doar 2,4% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.

Lipsa de mobilizare a oraselor a afectat PD Sociologul si senatorul PSD Vasile Dancu considera ca „participarea la vot a influentat decisiv structura optiunilor de vot”. In opinia sa, s-au produs cateva miscari de electorat, dar acestea nu sunt definitive si situatia nu va mai fi aceeasi la alegerile locale si generale. „Cel mai afectat a fost PD care era pe primul loc la intentie de vot si lipsa de mobilizare a oraselor a avantajat usor PSD.

PD a capitalizat saracii si batranii, probabil problema oricarui partid care se afla pe primul loc. Dupa referendumul esuat impotriva lui Traian Basescu, PD a luat o parte din electoratul lui Ion Iliescu, dar si al PSD. Paradoxul este ca PSD si-a imbunatatit structura calitativa a electoratului. In urbanul mediu si mic PSD are un progres de cateva procente, in paralel cu o scadere a ponderii rurale. Aici PD a castigat procente bune in rural si urbanul mic”, sustine Dancu.

Explicatia pentru numarul mic de voturi in Transilvania si Banat este aceea ca „PSD nu a avut candidati ardeleni pe liste”.

Ne puteți urmări și pe Google News