Prin desemnarea lui Gigi Becali în postul de europarlamentar, în urma votului din 7 iunie, România stabileşte o premieră în Parlamentul European, oferindu-i primul demnitar care a avut probleme serioase în justiţie.
Pentru legiuitorul european, un caz în care un european acuzat de lipsire de libertate şi judecat pentru corupţie să aibă tupeul să condideze şi să mai şi fie ales de poporul său este ca girafa ţăranului lui Marin Preda: "Aşa ceva nu există!", scrie Mediafax.
Legislaţia europeană este favorabilă parlamentarilor, astfel încât aceştia să nu fie împiedicaţi să-şi exercite funcţia pe care o deţin.
Astfel, Articolul 8 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Comunităţilor Europene din 8 aprilie 1965 interzice explicit impunerea de restricţii administrative sau de altă natură la libera circulaţie a membrilor PE care călătoresc către sau de la locul unde au loc întrunirile PE.
Având în vedere că procesul şi ancheta sunt deja începute în cazul lui Gigi Becali, pe plan intern are imunitate doar în caz de reţinere sau percheziţie, altfel ancheta şi procesul pot continua şi fără ridicarea imunităţii.
Prin urmare, începând cu data de 14 iulie, când mandatul de europarlamentar va fi validat, Becali va beneficia de imunitate, dar având în vedere că fapta a fost comisă înainte de mandat, PE ar trebui să accepte ridicarea protecţiei europarlamentare. CITIŢI ŞI: Becali nu poate părăsi ţara | VIDEO Cazul Becali, dezbătut la “Evenimentele zilei”