Editura Evenimentul si Capital

Bebelușii infectați la Giulești au declanșat un război în sistemul medical

Autor: | | 0 Comentarii | 1892 Vizualizari

Maternitatea Giulești pornește războiul între ministrul Sorina Pintea, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Direcția de Sănătate Publică și Administrația Spitalelor și a Serviciilor Medicale București. Pisica moartă este pasată de la o instituție la alta, se planifi că demiteri, dar factorii declanșatori ai epidemiei nu sunt, încă, dezvăluiți. Mai mult, în urma chinului acestor bebeluși și a famililor lor, se evidențiază lipsa repectării unor protocoale obligatorii și de bun simț

La două săptămâni de la raportarea primelor cazuri de bebeluși născuți la Maternitatea Giulești, infestați cu stafilococ auriu, ministru Sănătății a făcut declarații care ar indica, voalat, unde este vina pentru suferința cruntă a celor 31 de bebeluși și a famililor lor.

Ministrul a spus că situația de la Giulești nu este o noutate: „Se închide, se suspendă activitatea spitalului, au mai fost situaţii în care am suspendat activitatea în unele secţii, în anumite zone din ţară, în spitale, anumite secţii care n-au respectat planurile de conformare şi au avut activitatea suspendată până la respectarea acestor lucruri, dar nu le-am făcut publice pentru că mi s-a părut normal să fac asta, adică să rezolv o problemă care apare. Am ţine-o din scandal în scandal”, a spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai anunțat, luni, că în urma controlului Ministerului și al Direcției de Sănătate Publică la maternitățile din București, nu s-au descoperit probleme și în alte spitale, în afară de Giulești.

În urma acestei declarații, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a emis un comunicat de presă care să certifice spusele ministrului, dar care a băgat populația și mai rău în spaimă și ceață: „Numai 15,65% dintre spitalele evaluate pe baza standardelor recunoscute internațional îndeplinesc condițiile de acreditare”, a anunțat ANMCS. „Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate, până în prezent, în conformitate cu aceste standarde îndeplinesc condițiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parțial condițiile de acreditare și se află în supravegherea ANMCS pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătății, unitățile administrativ teritoriale (n.r. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București) trebuie să se implice și să le sprijine în scopul creșterii nivelului de conformitate.

Un număr de 18 dintre spitalele evaluate nu îndeplinesc condițiile de acreditare. Dintre acestea, numai pentru 47 de spitale, procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situația acestora a fost publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 689/08.08.2018, nr. 794/17.09.2018 și, respectiv, 1034/05.12.2018. Până la această dată, în cadrul A.NMCS nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau a vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora”, se arată în comunicatul emis de Autoritate.

Mai mult, se precizează și faptul că „unitățile sanitare funcționează în baza autorizației sanitare de funcționare eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică și nu în baza certifica tului de acreditare” și că „ANMCS a semnalat de mai multe ori deficiențele în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare și a solicitat îndreptarea acestora”. Așadar, la întrebarea „cine este responsabil pentru cei 31 de bebeluși infectați și confirmați cu stafilococ auriu meticilino rezistent?”, degetul este arătat către aproape toate insituțile organismului de sănătate publică. Mai mult, din întrebarea primordială reies alte întrebări la care presa nu a reușit să obțină, încă, un răspuns: care sunt cele 106 spitale care nu îndeplinesc toate condițiile pentru acreditare ? Care sunt cele 18 spitale care nu pot obține acest certificat –cu mențiunea că acestea și-au continuat sau nu activitatea ?

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, prin reprezentanții săi, ne-a declarat că nu pot face publică lista spitalelor care nu au primit sau se află în curs de acreditare deoarece le interzice legea. Deși, părerea unanimă este că transparența se impune în astfel de cazuri.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI