Bebelușii infectați la Giulești au declanșat un război în sistemul medical

Bebelușii infectați la Giulești au declanșat un război în sistemul medical

Maternitatea Giulești pornește războiul între ministrul Sorina Pintea, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Direcția de Sănătate Publică și Administrația Spitalelor și a Serviciilor Medicale București. Pisica moartă este pasată de la o instituție la alta, se planifi că demiteri, dar factorii declanșatori ai epidemiei nu sunt, încă, dezvăluiți. Mai mult, în urma chinului acestor bebeluși și a famililor lor, se evidențiază lipsa repectării unor protocoale obligatorii și de bun simț

La două săptămâni de la raportarea primelor cazuri de bebeluși născuți la Maternitatea Giulești, infestați cu stafilococ auriu, ministru Sănătății a făcut declarații care ar indica, voalat, unde este vina pentru suferința cruntă a celor 31 de bebeluși și a famililor lor. Ministrul a spus că situația de la Giulești nu este o noutate: „Se închide, se suspendă activitatea spitalului, au mai fost situaţii în care am suspendat activitatea în unele secţii, în anumite zone din ţară, în spitale, anumite secţii care n-au respectat planurile de conformare şi au avut activitatea suspendată până la respectarea acestor lucruri, dar nu le-am făcut publice pentru că mi s-a părut normal să fac asta, adică să rezolv o problemă care apare. Am ţine-o din scandal în scandal”, a spus ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea a mai anunțat, luni, că în urma controlului Ministerului și al Direcției de Sănătate Publică la maternitățile din București, nu s-au descoperit probleme și în alte spitale, în afară de Giulești.

În urma acestei declarații, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a emis un comunicat de presă care să certifice spusele ministrului, dar care a băgat populația și mai rău în spaimă și ceață: „Numai 15,65% dintre spitalele evaluate pe baza standardelor recunoscute internațional îndeplinesc condițiile de acreditare”, a anunțat ANMCS. „Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate, până în prezent, în conformitate cu aceste standarde îndeplinesc condițiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parțial condițiile de acreditare și se află în supravegherea ANMCS pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătății, unitățile administrativ teritoriale (n.r. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București) trebuie să se implice și să le sprijine în scopul creșterii nivelului de conformitate. Un număr de 18 dintre spitalele evaluate nu îndeplinesc condițiile de acreditare. Dintre acestea, numai pentru 47 de spitale, procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situația acestora a fost publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 689/08.08.2018, nr. 794/17.09.2018 și, respectiv, 1034/05.12.2018. Până la această dată, în cadrul A.NMCS nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau a vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora”, se arată în comunicatul emis de Autoritate. Mai mult, se precizează și faptul că „unitățile sanitare funcționează în baza autorizației sanitare de funcționare eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică și nu în baza certifica tului de acreditare” și că „ANMCS a semnalat de mai multe ori deficiențele în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare și a solicitat îndreptarea acestora”. Așadar, la întrebarea „cine este responsabil pentru cei 31 de bebeluși infectați și confirmați cu stafilococ auriu meticilino rezistent?”, degetul este arătat către aproape toate insituțile organismului de sănătate publică. Mai mult, din întrebarea primordială reies alte întrebări la care presa nu a reușit să obțină, încă, un răspuns: care sunt cele 106 spitale care nu îndeplinesc toate condițiile pentru acreditare ? Care sunt cele 18 spitale care nu pot obține acest certificat –cu mențiunea că acestea și-au continuat sau nu activitatea ? Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, prin reprezentanții săi, ne-a declarat că nu pot face publică lista spitalelor care nu au primit sau se află în curs de acreditare deoarece le interzice legea. Deși, părerea unanimă este că transparența se impune în astfel de cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

O zugrăveală nu e suficientă

Prof. Doina Azoicăi, președintele Societății de Epidemiologie, ne explică metodele prin care se țin sub control ceea ce noi numim, generic, „nozocomiale”. „Terminologia este de infecții asociate asistenței medicale, stabilită astfel, peste tot în lume, în anul 2016. Ținerea lor sub control, pentru că este imposibilă eradicarea lor, se face prin respectarea reglementărilor și protocoalelor și a metodologiilor în vigoare. Există un sistem foarte bine pus la punct, inclusiv în România, prin care se realizează această activitate continuă. Nu putem minimaliza întregul proces la o banală zugraveală, ci este un complex de măsuri, care sunt bine cunoscute și stipulate în legea din 2016 privind supravegherea și controlul infecților asociate asistenței medicale. Voi enunța doar câteva măsuri de prevenție: identificarea cazurilor posibile și probabilitatea de infecție înainte ca aceasta să se confirme. Confirmarea diagnosticului care se realizează și clinic și prin metode de laborator, stabilirea caracteristicilor unor tulpine posibil implicate în producerea unor infecții și stabilirtea sensibilității acestora la antibiotice, urmarirea continuă și activă a cazurilor care ar putea dezvolta un risc pe parcursul internării. Realizarea unei conlucrări cu laboratorul de microbiologie pentru stabilirea circulației unor tulpini cu caracteristici de rezistență. Toate aceste măsuri vizează atât medicii cât și pacienții sau aparținătorii”, ne-a declarat prof. Doina Azoicăi.

Stafilococ în perete, adevărat sau fals?

Prof. Doina Azoicăi susține că stafilococul auriu nu poate exista „ascuns” în pereții unei clădiri, ci doar pe suprafețe: „El poate să fie prezent în mediul de spital, dar nu în perete, în tavan... Poate să contamineze anumite suprafețe, precum masa, și poate să trăiască o perioadă de câteva zile, dacă nu sunt folosiți detergenți sau dezinfectanți. Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, „numărul mare de cezariene” poate fi o cauză pentru problemele de la Giulești, deoarece „se fac cezariene pe bandă rulantă și nu există timpul fizic pentru a se face curățenie”.

11 angajați ai Maternității Giulești au fost depistați ca fiind purtători ai infecției cu stafilococ auriu în urma controlului, iar Maternitatea este în continuare închisă până când va primi autorizație din partea DSP.