Beatrice Mahler ştie care este cel mai mare pericol generat de tulpina Delta. „Mă îngrijorează...”

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, a dezvăluit că pericolul pe care îl reprezintă celebra tulpină Delta este mai mare decât îşi pot imagina mulţi dintre românii care în ultimele luni au cam lăsat garda jos şi nu au mai fost atât de precauţi când a venit vorba despre măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus.

„Mă îngrijorează faptul că suntem pe un val ascendent, pe un număr care creşte, un număr de cazuri care creşte de la o săptămâna la alta. Mă îngrijorează faptul că în ţările din jurul României numărul de cazuri creşte extrem de mult şi intră treptat din zona galbenă în zona roşie.

Mă îngrijorează că ţări care au procent de vaccinare mai mare decât România impun restricţii. Asta înseamnă mască purtată, limitarea adunărilor, adică restricţii pe care le cunoaştem şi la care din păcate probabil vom ajunge şi noi în această toamnă, ţinând cont de faptul că urmează cu certitudine foarte mare ca numărul de infectări să crească şi în România.

Statistic, vedem că lucrurile o iau în acea direcţie. La Marius Nasta avem o situaţie foarte bună în acest moment, nu avem pacienţi internaţi. Pacienţii care au venit au avut nevoie de evaluări de zi. Am avut şi pacienţi vaccinaţi care au trecut prin boală, dar au avut simptomatologie extrem de uşoară, simptomatologie care s-a remis în două, trei zile.

Covid-19 la pacienţi s-au distrat în aer liber

Atenţie cel puţin la cazurile pe care le cunosc eu: au fost pacienţi care au petrecut în aer liber fără mască într-un mediu în care aparent toată lumea trebuia să fie vaccinată sau cu test făcut.

Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70% din persoane - fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate -, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște.

Pentru că nu vorbim despre un virus gripal, ci vorbim despres un virus (Sars-Cov-2) care are o structură care își modifică caracteristicile. Este un virus care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați.

România încă stă bine, dar totul se poate schimba rapid

Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punctul de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om.

În acest moment, România încă are o incidență scăzută a cazurilor, raportat la ce se întâmplă în țările învecinate, însă ar fi foarte bine ca toți cei care știu că ajung în locuri aglomerate ar lua ca măsură de precauție existența unei doze de anticorpi care să-i protejeze de o eventuală infectare, pentru că astfel de situații, chiar dacă vorbim de mediul exterior, de locuri care în acest moment nu prevăd masca, în condițiile în care varianta Delta există la una dintre persoanele aflate în zona respectivă, ea poate să fie luată extrem de ușor, pentru că are un risc crescut de contagiune”, a declarat Beatrice Mahler la Digi24.

De asemenea, amintim şi care a fost avertismentul lansat de un specialist din România, cu privire la persoanele care vor avea mari probleme în timpul valului 4 al pandemiei.