Creșterea ratelor dobânzilor de către BCE începe abia acum să aibă efect asupra economiei, a spus președinta BCE, Christine Lagarde, estimând că impactul lor ar putea deveni şi mai puternic ca urmare a turbulențelor din sectorul bancar.
Banca Centrală Europeană va adopta o abordare „robustă” care îi va permite să răspundă pericolelor legate de inflație în funcţie de necesităţi, dar și să ajute piețele financiare dacă apar amenințări, a spus Lagarde.
Investitorii se întreabă dacă BCE va putea continua să majoreze ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației ridicate, în ciuda turbulențelor din sectorul bancar declanșate de prăbușirea SVB și a Signature Bank, precum și de salvarea de ultimă oră a Credit Suisse.
Acţiunile BCE, a spus Lagarde, de a crește ratele dobânzilor ar putea avea un efect mai mare dacă băncile devin mai rezervate faţă de asumarea riscurilor și dacă încep să ceară rate mai mari ale dobânzilor la împrumuturile pe care le acordă, sugerând mai degrabă că astfel BCE ar fi nevoită să recurgă la o majorare mai limitată a ratelor dobânzilor.
„Dacă, de exemplu, băncile încep să aplice o „marjă de intermediere” mai mare – ceea ce înseamnă că pentru fiecare nivel al ratelor de referinţă cer compensații mai mari pentru riscul pe care și-l asumă prin creditare – atunci transmiterea va fi mai puternică”, a spus Lagarde.
Lagarde a confirmat că BCE este hotărâtă să reducă inflația din zona euro la ținta de 2% de la 8,5% cât a fost în luna februarie. „Pentru a reduce presiunile inflaționiste, este important ca politica noastră monetară să se miște puternic într-o direcție mai restrictivă... Și acest proces abia începe să fie pus în practică”, a adăugat ea.
BCE a majorat dobânda de referinţă la depozite cu 350 de puncte de bază (3,5 puncte procentuale) la 3%, în timp ce piețele se așteaptă ca aceasta să atingă 3,5% în acest an, potrivit Naftemporiki.
Șeful Bundesbank se declară în favoarea creşterii dobânzilor
Într-un interviu pentru Financial Times, şeful Bundesbank, Joachim Nagel, s-a exprimat în favoarea majorării ratelor dobânzii de către BCE. „Lupta noastră împotriva inflației nu s-a încheiat... Mai este încă ceva drum de parcurs, dar ne apropiem de un teritoriu restrictiv”, a spus el, adăugând că presiunile asupra prețurilor sunt puternice și extinse în întreaga economie.
Declaraţiile sale au venit după ce BCE a majorat joia trecută ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, dar şi după solicitările venite din partea unor investitori de a amâna înăsprirea politicii BCE până la atenuarea turbulenţelor din sectorul bancar.
Nagel a spus că este posibil ca băncile europene să devină mai precaute cu privire la oferirea de credite după turbulenţele din sectorul bancar, dar el nu a împărtășit îngrijorările că creditarea ar putea fi afectată de aceste turbulenţe. „Este prea devreme” pentru a concluziona că regiunea se îndreaptă către o criză a creditării, a spus el.
Turbulenţele au fost declanșate de prăbușirea a două bănci regionale din SUA, Silicon Valley Bank și Signature Bank, care a afectat rapid Credit Suisse, deoarece investitorii erau îngrijorați de alte „bombe cu ceas” din sistemul bancar, mai scriu cei de la Naftemporiki. (Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)