BCE către Bulgaria: Dacă vreți moneda euro, îndreptați-vă guvernarea

BCE către Bulgaria: Dacă vreți moneda euro, îndreptați-vă guvernarea

DUMA .Bulgaria a reușit să îndeplinească majoritatea criteriilor pentru aderarea la zona euro, dar trebuie să lucreze mai mult pentru a îmbunătăți calitatea instituțiilor și a guvernării, se arată într-o publicație a Băncii Centrale Europene (BCE) despre progresul Bulgariei și al Croației.

Analiștii fac o trecere în revistă cuprinzătoare a istoricului țărilor care au fost în așa-numita „sală de așteptare” pentru zona euro și concluzionează că regimul cursului de schimb a fost benefic pentru fiecare dintre acestea.

Se menționează, de asemenea, că Sofia și Zagreb au acorduri în care este trecut procentul standard de deviere a cursului de schimb al monedei autohtone față de euro, dar se subliniază categoric faptul că Bulgaria a fost de acord să adopte euro la actualul curs de schimb al levei pentru moneda unică, așa cum este fixat potrivit Consiliului Monetar.

BCE subliniază, de asemenea, că este important să nu se permită schimbarea monedei după introducerea monedei euro, să nu se provoace o creștere bruscă a prețurilor, de care ar putea să se profite anumite afaceri.

Evaluarea BCE este similară pentru Croația. Cele două țări au aderat anul trecut la Mecanismul Valutar ERM II, cunoscut popular drept „sala de așteptare pentru euro”.

În mod concret, pentru Bulgaria, bancherii europeni acordă atenție Consiliului Valutar. Banca subliniază că Bulgaria și Croația se descurcă bine în gestionarea dezechilibrelor macroeconomice, dar subliniază că „pandemia va afecta economiile celor două state și va influența performanțele acestora, ceea ce poate provoca abateri”. BCE nu spune când pot fi admise cele două candidate în zona euro. Banca Națională a Bulgariei consideră că este pe deplin posibil ca Bulgaria să devină membru în 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News