Evenimentul Zilei > International > Bază militară SUA în OKINAWA în ciuda referendumului negativ
Bază militară SUA în OKINAWA în ciuda referendumului negativ

Bază militară SUA în OKINAWA în ciuda referendumului negativ

Prim-ministrul conservator japonez s-a arătat inflexibil luni, reafirmând necesitatea construirii unei baze militare americane în regiunea subtropicală Okinawa

Aceasta în ciuda faptului că proiectul a fost respins masiv duminică de alegătorii acestei regiuni, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Japonia şi Statele Unite au convenit de 20 de ani” asupra transferului bazei corpului de puşcaşi marini din Futenma, o zonă dens populată din Okinawa unde se află, spre un sit izolat situat pe coastă, în parte înconjurat de mare, a declarat Shinzo Abe, premierul Japoniei. „Nu mai putem întârzia”, a adăugat el.

72% dintre localnici se opun

Guvernatorul Okinawei, Denny Tamaki, care se opune cu înverşunare acestui proiect, a decis să organizeze un referendum pentru a fi auzită vocea majorităţii locuitorilor care sunt împotriva prezenţei militare americane.
Aproximativ 72% dintre alegători au votat împotriva relocării bazei, în timp ce 19% s-au pronunţat pentru, o victorie pentru Tamaki deşi consultarea nu are valoare juridică.

47.000 de soldați americani sunt în Okinawa

Ocupat de americani după Al Doilea Război Mondial şi retrocedat japonezilor în 1972, arhipelagul Okinawa, situat la peste 1.500 km sud-vest de Tokyo, însumează mai puţin de 1% din suprafaţa totală a Japoniei, dar găzduieşte mai mult de jumătate din cei circa 47.000 de militari americani staţionaţi în ţară.
Pentru Washington, acest teritoriu din apropierea Taiwanului are o mare importanţă strategică în Asia.