Băutura japoneză Sake, recunoscută ca patrimoniu cultural UNESCO
- Iulia Moise
- 9 decembrie 2024, 16:01
Sake sau „darul divin japonez”, recunoscut ca patrimoniu cultural UNESCO. Este interesant cum, în ciuda obținerii notorietății la nivel global, popularitatea băuturii în Japonia a scăzut. Sake este de obicei servit în timpul ceremoniilor și meselor speciale.
"Sake-ul" japonez, „Darul Divin" recunoscut Ca Patrimoniu Cultural UNESCO
Sticlele de bătură din orez specifică Japoniei sunt expuse la cea de-a 19-a Conferință Mondială a Patrimoniului Cultural UNESCO.
Procesul Japoniei de fabricare a vinului de orez - Sake, a fost recunoscut ca „patrimoniu cultural imaterial” de către UNESCO miercuri.
Într-o întâlnire în Paraguay, membrii comitetului UNESCO au votat pentru recunoașterea a 45 de practici și obiecte pentru salvarea patrimoniului cultural al umanității.
De asemenea, printre produsele recunoscute anul acesta sunt brânza albă braziliană, pâinea de manioc din Caraibe și săpunul cu ulei de măsline palestinian.
Producătorii de sake speră într-o stimulare a producției
Producătorii de vin de orez speră că acest lucru va stimula interesul pentru băutura tradițională la nivel mondial, în contextul în care popularitatea sa scade acasă, tinerii preferând vinul importat, berea locală sau whiskey-ul.
Sake-ul datează de secole și este preparat pe parcursul a câteva săptămâni prin fermentarea unui amestec de orez, apă, drojdie și un mucegai numit koji, care reprezintă esența băuturii.
„Suntem foarte fericiți”, a declarat Takehiro Kano, reprezentantul permanent al Japoniei la UNESCO.
El a mai declarat pentru The Associated Press: „Sake-ul este considerat un dar divin și este esențial pentru evenimentele sociale și culturale din Japonia”.
„Fiind recunoscut la nivel internațional prin acest mecanism va reînnoi interesul japonezilor în acest domeniu, iar asta ar putea duce la un impuls mai mare pentru transmiterea acestor abilități și cunoștințe generației următoare.”
Popularitatea băuturii din orez fermentat a scăzut
Este interesant cum, în ciuda obținerii notorietății la nivel global, popularitatea băuturii în Japonia a scăzut. Sake este de obicei servit în timpul ceremoniilor și meselor speciale.
Pe lângă băutura din orez fermentat, delegații UNESCO au aprobat și cultura cidrului din Asturias, Spania, și producerea butoaielor gigantice în Guatemala, printre alte elemente și practici incluse pe lista de miercuri.
La Tokyo, premierul japonez, Shigeru Ishiba a declarat într-o declarație că este „încântat" de producerea tradițională a sake-ului și a felicitat pe toți cei care se dedică păstrării și promovării tradiției, conform ndtv.com.
Delegația Japoniei a sărbătorit recunoașterea în stil tradițional japonez, unde Kano a ridicat o cupă de chiparos plină cu sake pentru a ciocni un toast cu băutura alcoolică.