Băutura care a născut cele mai multe teorii controversate. Este sau nu dăunătoare pentru organism

Băutura care a născut cele mai multe teorii controversate. Este sau nu dăunătoare pentru organism

Recent, la Congresul Societății Europene de Cardiologie specialiștii au prezentat un studiu potrivit căruia persoanele care consumă cel puțin 4 cești de cafea pe zi au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă niciodată sau aproape niciodată cafea.

Scopul Proiectului SUN a fost de a examina corelația dintre consumul de cafea și riscul de deces în cadrul unei cohorte mediteraneene de vârstă mijlocie. Proiectul SUN a fost condus și gândit de către specialiștii Universității Seguimento din Navarra, incluzând 19.896 de participanți, cu o vârstă medie de 37,7 ani. În momentul intrării în studiu, participanții au completat un chestionar privind alimentația lor (pentru a strânge date legate de consumul de cafea), stilul de viață, caracteristicile socio-demografice, măsurătorile antropometrice și istoricul medical.

În fiecare an, la 1 octombrie, se sărbătoreşte, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC), Ziua internaţională a cafelei. Organizaţia Internaţională a Cafelei a ales pentru acest an o temă specială, şi anume: „Rolul femeii în procesul de fabricare a cafelei, de la plantare, la culegere, prăjire şi până la savurarea acesteia". Această campanie merge mai departe de ideea aducerii unui simplu omagiu femeilor, dorindu-se concentrarea asupra nevoii de egalitate şi de echitate în industria cafelei, de la boaba de cafea la produsul savurat într-o ceaşcă, şi aceasta se va materializa doar prin acordarea de putere de decizie femeilor în beneficiul întregului sector al cafelei, potrivit. „Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lumea întreagă. Studiile anterioare au sugerat că există o legătură invers proporțională între consumul de cafea și mortalitatea de orice tip, dar acest lucru nu fusese încă investigat într-o țară mediteraneană”, a spus Dr. Adela Navarro, cardiolog la Spitalul Navarra din Pamplona, Spania, la ESC Congres.

Pe de altă parte, în 2013, Nancy Snyderman a prezentat pe postul american NBC un studiu efectuat de celebra clinica Mayo din Statele Unite, conform căruia consumul a mai mult de 4 cești de cafea ar duce la creșterea cu 21% a mortalității de orice cauza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) a fost înfiinţată în 1963, la Londra, sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanţă economică şi era una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri agricole din lume. OIC administrează Acordul internaţional privind cafeaua (ICA), un instrument important în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării. Primul Acord a intrat în vigoare în 1962 pentru o perioadă de cinci ani. Alte acorduri au fost semnate în 1968, 1976, 1983, 1994 şi 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat de Consiliu în septembrie 2007 şi a intrat în vigoare la 2 februarie 2011. Organizaţia Internaţională a Cafelei are 77 de membri.

În jurul anului 1000, renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafeaua în chip de medicament, etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate, iar din secolul al XI-lea, cafeaua era preparată ca băutură caldă în Peninsula Arabiei.