Autoritățile se joacă cu tichetele de masă acordate celor care se vaccinează împotriva COVID-19. Practic dacă ele s-au putut ridica într-un termen de 90 de zile, acum s-a revenit asupra deciziei, anunțând alt termen, de șase luni, adică 180 de zile. Când cei 100 de lei nu vor mai reprezenta mare lucru ținând cont de creșterea galopantă a tuturor prețurilor.
Chiar și românii care se vaccinează sunt supuși bătăii de joc din partea autorităților. „Dacă ne uităm pe statistici vedem că în ultima săptămână ritmul de vaccinare a scăzut destul de mult pe fondul bâlbâielilor legislative și bâlbâielilor din comunicare. Guvernele ultimilor doi ani au eșuat aproape în totalitate în toată această poveste cu vaccinarea”, a atras atenția Elena Cristian, redactor șef al DCBusiness.
„A fost campania de informare pentru vaccinare care a eșuat. Au fost promisiunile făcute cadrelor medicale implicate în acest proces de vaccinare. Acum sunt promisiunile făcute celor care se vaccinează.
Desigur, o sută de lei este o sumă foarte mică. Dar să nu uităm că 85 la sută dintre pensionarii din România au pensii sub 2000 de lei, să nu uităm că 1,7 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie”, a subliniat jurnalista.
Reguli schimbate în timpul jocului
„Pentru unii oameni, 100 de lei este o sumă importantă. Iar dacă ai promis-o, trebuie să o dai și toată această bâlbâială, toată această umilință, modul în care s-au gândit să procedeze autoritățile arată cât de neimplicate sunt în toată această poveste. Pentru că nu poți să dai un ordin, după care să spui că nu mai poți lua banii în 90 de zile, ci peste șase luni. Peste șase luni, cu 100 de lei nu știu dacă îți mai iei ceva cu ei.
Mai este chestiunea dozei trei. Foarte multe întrebări sosesc pe adresa redacției, oamenii vor să știe dacă fac doza trei se mai consideră schemă completă. Iar oamenii întreabă, pentru că nu li se spune că pentru doza a treia nu se primesc cei 100 de lei, care oricum nu se dau acum”. a continuat Elena Cristian
Până acum, tichetele se puteau ridica în termen de două luni, respectiv 60 de zile dar documentul citat , care a fost publicat deja în Monitorul Oficial modifică acest termen.
Concret, acesta mărește termenul în care se pot ridica tichetele de masă pentru vaccinare.
Moda micilor din Obor a trecut. Statul este „culant”
„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (...) pot ridica tichetele de masă de la unitatea care a efectuat ultima doză de vaccinare în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schema completă”, apare, de fapt, în ordinul recent.
Înainte, Ordinul MS 1.863/2021 stabilea că tichetele de masă pentru vaccinare puteau fi ridicate “în termen de 60 de zile de la data vaccinării cu schemă completă”.
Persoanele care s-au vaccinat (cu schema completă) după data de 3 septembrie (data intrării în vigoare a OG 19/2021, documentul care a introdus acordarea alocației de hrană pentru vaccinați) primesc o alocație de hrană în valoare de 100 de lei, sub forma a cinci tichete de masă.
Cei îndreptățiți pot lua tichetele de masă de la centrul de vaccinare, de la cabinetul medicului de familie sau de la ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care s-a administrat ultima doză de vaccin din schema completă.