Bătăuşi plătiţi, susţinători pro-Mubarak

Bătăuşi plătiţi, susţinători pro-Mubarak

Protestele antiguvernamentale purtate timp de mai multe zile la Cairo, în piaţa Tahrir, au degenerat ieri într-un adevărat război, după ce demonstranţii au fost atacaţi de mii de susţinători ai preşedintelui Hosni Mubarak. Cel puţin o parte dintre „suporterii” preşedintelui par a fi oameni plătiţi pentru a sparge protestele anti-Mubarak sau poliţişti în civil, în ciuda faptului că autorităţile neagă acest lucru.

În toiul luptelor sângeroase, care au lăsat în urmă şapte morţi şi 1.500 de răniţi, mai mulţi manifestanţi pro-Mubarak au fost capuraţi de cealaltă tabără. Unii dintre ei, notează CNN.com, s-au apărat spunând că au fost plătiţi de autorităţi să iasă în stradă. Ei au mărturisit că au primit 50 de lire egiptene, echivalentul a 10 dolari.

Shadi Hamid, un analist din Qatar al Brookings Institution, spune că angajarea de bătăuşi plătiţi pentru spargerea demonstraţiilor „este o strategie veche a regimului”. „Egiptenii au mai văzut acest scenariu şi de aceea au înţeles ce se petrece foarte repede”, spune el.  

Emad Shahin, analist al Universităţii Notre Dame, a declarat pentru CNN că demonstraţiile pro-Mubarak au fost organizate chiar de către preşedinte şi de oamenii de afaceri care îl susţin. „Scopul este acela de a da impresia că mai există încă sprijin pentru preşedinte şi de a-i goni pe protestatarii antiguvernamentali din Piaţa Tahrir”, spune Shhahin.

În stradă, în sprijinul lui Mubarak se află şi unii angajaţi ai companiilor de stat, cei din industria petrochimică, cărora li s-a cerut să vină la proteste. În plus, televiziunea de stat egipteană susţine că angajaţii din industria turismului, care are de suferit de pe urma revoltei, au ieşit la rândul lor pentru a demonstra în favoarea preşedintelui.

Nu în ultimul rând, printre manifestanţii pro-Mubarak s-ar afla şi membri ai forţelor de ordine, în civil. Ministerul de Interne a negat aceste acuzaţii şi a subliniat că legitimaţiile găsite asupra acestora, după ce au fost capturaţi de adversari în timpul luptelor, sunt cu siguranţă false.

Opoziţia a atras totuşi atenţia asupra faptului că forţele de securitate şi chiar armata au evitat, iniţial, să separe cele două tabere şi au intervenit abia mai târziu, când violenţele era deja în toi. Un semn, spun demonstranţii antiguvernamentali, că strategia spargerii protestelor a fost de la început una plănuită de autorităţi.     

Ne puteți urmări și pe Google News