Mii de cercetători din întreaga lume încearcă să găsească soluția pentru eradicarea coronavirusului. Surse guvernamentale din Germania au declarat duminică agenţiei Reuters că guvernul Statelor Unite caută modalităţi de acces la un posibil vaccin dezvoltat de firma germană CureVac.
În acest context politicienii germani insistă că nicio ţară nu trebuie să deţină monopolul asupra unui vaccin. Anterior, săptămânalul Welt am Sonntag scrisese că preşedintele american Donald Trump a oferit fonduri pentru atragerea CureVac, iar guvernul cancelarului german Angela Merkel vine cu contraoferte.
De asemenea, Trump încearcă să asigure Statelor Unite exclusivitatea cercetării şi ar face orice pentru a obţine un vaccin, „dar numai pentru SUA”. Din partea ministerului german al sănătăţii, o purtătoare de cuvânt a declarat că guvernul de la Berlin „este foarte interesat să se asigure că vaccinurile şi substanţele active împotriva noului coronavirus sunt dezvoltate şi în Germania şi în Europa”.
”În legătură cu asta, guvernul este într-un dialog intensiv cu compania CureVac”, a adăugat ea.
Firma a comunicat că are contacte cu multe organizaţii şi autorităţi din întreaga lume, dar a refuzat sp comenteze speculaţiile şi a respins „afirmaţiile privind oferte de achiziţie a companiei sau a tehnologiilor acesteia”.
Parlamentarul Karl Lauterbach, profesor de economie în domeniul sănătăţii, a susţinut pe Twitter că „vânzarea exclusivă către SUA a unui posibil vaccin trebuie oprită prin orice mijloace. Capitalismul are limite”.
Directorul pentru producţie al CureVac, Florian von der Muelbe, a declarat săptămâna trecută că firma a început să lucreze cu mai multe posibile vaccinuri, iar în prezent a ajuns la stadiul de a selecta doar două, cele mai bune, pentru teste clinice. CureVac, cu sediul în Tuebingen, speră să obţină un vaccin experimental până în iunie sau iulie, iar ulterior să primească aprobarea pentru teste pe pacienţi.
Conform site-ului de internet al CureVac, directorul general al companiei, Daniel Menichella, s-a întâlnit luna aceasta cu preşedintele Trump, cu vicepreşedintele american Mike Pence, cu membri ai grupului de lucru pentru coronavirus al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA şi cu reprezentanţi de nivel înalt al unor companii farmaceutice şi din domeniul biotehnologiei, pentru a discuta despre vaccin. CureVac a obţinut în 2015 şi 2018 sprijin financiar de la fundaţia Bill & Melinda Gates pentru medicamente injectabile pentru prevenirea malariei şi a gripei.
În domeniul terapiei legate de ARN mesager (mRNA), CureVac concurează cu Moderna din SUA şi cu BioNTec din Germania, identificată de Pfizer ca posibil partener pentru colaborare. Tratamentele pe bază de mRNA asigură o matriţă genetică injectabilă, care determină celulele să producă proteinele terapeutice necesare - o abordare diferită de sinteza acestor proteine în laboratoare sau bioreactoare. În cazul vaccinurilor, mRNA determină producţia de antigeni, molecule care semnalează sistemului imunitar prezenţa viruşilor, declanşând astfel reacţia imunitară.
Printre companiile care fac eforturi de a obţine vaccinuri împotriva coronavirusului se numără şi Johnson & Johnson şi INOVIO Pharmaceuticals, potrivit agerpres.ro