Batalia pentru cumpararea castelului continua

Batalia pentru cumpararea castelului continua

Comisia Consiliului Judetean Brasov, infiintata pentru analizarea oportunitatii achizitionarii Castelului Bran, isi va continua activitatea cel putin pana vinerea viitoare.

Presedintele acesteia, Iancu Vespasian Augustin, a precizat ca exista destule semne de intrebare si in privinta ofertei prezentate de avocatii lui Dominic de Habsburg. "Noi nu prea credem ca au ei oferte de 100 de milioane, cum s-a tot vorbit, si vrem sa trimitem o scrisoare prin care sa cerem continuarea negocierilor. Nu cred ca, in afara de noi, ar avea vreun client mai serios", spune Iancu.

Acesta a mai precizat ca membrilor comisiei li s-a sugerat sa-si incheie activitatea pentru ca nu mai au obiect. Presedintele acesteia considera insa ca discutiile ar trebui continuate mai ales in urma sondajului care a aratat ca peste trei sferturi dintre brasoveni doresc achizitionarea castelului. Soarta comisiei va fi hotarata in prima sedinta de plen a consiliului judetean programata vineri.

Geoana, pe urmele lui Iliescu

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat sambata, la Brasov, ca va cere infiintarea in parlament a unei comisii care sa "analizeze oportunitatea retrocedarii unor bunuri aflate in patrimoniul national". "Nu cred ca acestea ar trebui retrocedate in natura si nu exista CEDO pe lumea aceasta care sa le dea dreptate unor eventuali mostenitori in acest caz."

De la 1.000 de florini la 100 de milioane de euro

Nu se cunoaste o data exacta a constructiei Cetatii Bran, dar din documente reiese ca, in 1377, regele Ungariei, Ludovic de Anjou, acorda sasilor din Brasov privilegiul de a construi o cetate in vederea fortificarii granitelor de sud-est ale regatului.

La sfarsitul secolului al XV-lea, Regele Vladislav cedeaza brasovenilor cetatea Branului in urma unor datorii de 1.000 de florini. Pe 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc Brasov doneaza castelul Reginei Maria a Romaniei Mari, in semn de aleasa recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri.

In 1938, Regina Maria i-a lasat prin testament Castelul Bran fiicei sale, Principesa Ileana , care-l stapaneste pana in 1948. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, castelul a intrat in proprietatea statului roman si a fost deschis ca muzeu.

In mai 2006, Ministerul Culturii retrocedeaza Castelul Bran familiei de Habsburg, mai precis mostenitorilor Principesei Ileana, fratilor Dominic, Maria Magdalena, Elizabeth si Alexandra. Doi dintre mostenitorii legali, Stefan si Minola, nu mai sunt in viata.

Ne puteți urmări și pe Google News