Bătălia pentru Consiliile Județene. Cele mai fiebinți puncte pe hartă

Bătălia pentru Consiliile Județene. Cele mai fiebinți puncte pe hartă

Săptămâna aceasta se vor stabili majoritățile în județele, în care PSD nu a reușit să câștige suficiente voturi pentru a desemna președintele de CJ

După ce PSD și-a adjudecat majoritatea în 14 județe, pe cont propriu, și a reușit să și-o asigure în alte 11, cu aportul ALDE, lupta pentru consiliile județene continuă și în cursul acestei săptămâni.

În prezent, PSD și PNL au demarat o serie de tratative, în funcție de specificul electoral al județelor, cu UDMR, PMP, ALDE și UNPR. „Luni (astăzi - n.red), PSD va definitiva o serie de negocieri cu UDMR. Sunt zone în care sprijinul Uniunii este realmente necesar pentru conturarea majorităților. Miercuri după-amiază, conducerea PSD va realiza și o analiză pentru a afla câți parlamentari pierdem. Personal, cred că vom rămâne fără 31- 35 de senatori și deputați, oameni care au devenit primari sau președinți de consilii județene”, a declarat EVZ secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

Timiș

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși, înaintea localelor, Nicolae Robu (PNL) îl catalogase drept „incompetent” pe contracandidatul său progresist, Titu Bojin, liberalii îl vor acum președinte, pentru a avea vot majoritar în CJ Timiș.

După ce a obținut 14 mandate de consilieri, PNL-iștii sunt nevoiți să renunțe la Popovici (candidatul PNL) și să încerce forțarea unei alianțe cu Bojin.

Bihor

Nici majoritatea pentru CJ Bihor nu este clarificată momentan. Deoarece PNL a obținut doar 7 dintre cele 35 de mandate, deși ar fi avut nevoie de 19, liberalii au demarat o serie de negocieri cu UDMR, purtate chiar de secretarul general Ilie Bolojan. Liberalii exclud negocieri cu PSD și ALDE.

Constanța

La CJ Constanța situația e aproape tranșată, după ce, vineri, PSD a hotărât să se alieze cu ALDE și PMP.

PSD deține deja singur controlul în 14 județe și a reușit să se impună în alte 11 cu ajutorul ALDE.

Social-democrații au promis susținerea candidaților acestor partide pentru a fi aleși în funcțiile de vicepreședinți ai CJ.

Ilfov

După lupte ce au durat o săptămână, PNL și-a adjudecat din nou președinția CJ Ilfov, reconfirmându-l pe Marian Petrache, grație unei protocol de colaborare la nivel local, parafat cu PMP.

Vâlcea

Negocieri spinoase se poartă și pentru alcătuirea unei majorități la CJ Vâlcea, funcția de președinte fiind râvnită de PSD, ALDE și PNL. Socialdemocra ț i i au obținut 14 mandate, PNL 13, ALDE 3 și PER 3, iar adevăratul război se poartă între PSD și ALDE, gruparea lui Tăriceanu solicitând în mod vehement președinția CJ. La rândul lor, liberalii riscă izolarea în cadrul Consiliului.

Satu Mare

În Satu Mare, PSD-iștii nu au obținut majoritatea doar în alianță cu ALDE și au nevoie de UDMR. Liberalii au demarat deja o serie de tratative cu UDMR, dar, potrivit surselor EVZ, dialogul cu ALDE s-a împotmolit.

Baia Mare

Coaliția pentru Baia Mare (care l-a sprijinit pe controversatul Cătălin Cherecheș) a obținut 42,24% din voturile pentru CJ. Conform surselor noastre, în prezent, negocierile subterane cresc șansele unei alianțe a Coaliției cu PSD, însă acest scenariu nu exclude deloc eventualitatea altor alianțe, cu PNL sau cu UDMR.

Mureș

UDMR are șansa să negocieze alcătuirea majorității în Mureș. Uniunea a obținut 34, 06% din voturi, ceea ce îi conferă posibilitatea de a parafa înțelegeri atât cu PSD, cât și cu PNL.

UDMR iese din anonimat

Lupta pentru alcătuirea majorităților județene scoate UDMR din anonimatul politic. Concret, grație votului într-un singur tur, Uniunea a reușit să recâștige o serie de funcții de primari importante și, în prezent, poartă negocieri intense, atât cu PNL, cât și cu PSD, pentru conturarea unor majorități județene. Totodată, UDMR își continuă „guvernarea” în Covasna și Harghita și devine un factor important de negociere la Cluj, Baia Mare, Arad sau Brașov. De asemenea, UDMR decide majoritatea și în Sălaj, unde a obținut 20% din voturi, Potrivit surselor EVZ, liderii Uniunii preferă o alianță cu socialdemocrații în acest județ.

Cine sunt cei mai votați primari din România

La alegerile din 5 iunie, au fost nu mai puțin de 82 de primari aleși cu 100% din voturi.

● Cel mai celebru caz este cel din comuna Bătrâna (Hunedoara), unde sunt înregistrați doar 108 alegători. În condițiile în care legea cere cel puțin 100 de semnături pentru depunerea unei candidaturi, a fost imposbil să existe contracandidat în competiția cu actualul primar, liberalul Radu Herciu. El a fost reales cu 66 de voturi.

● La Brebu Nou, primarul Ioan Buda (PSD) a primit 98 de voturi - tot 100% din cei prezenți la vot.

● Marea majoritate a edililor care au obținut 100% din voturile exprimate aparțin UDMR. Astfel de cazuri au fost la Sovata, unde 2.378 de persoane au votat cu Fulop Laszlo sau la Remetea (Bihor), unde Laczko Elemer a avut nu mai puțin de 3137 de voturi. Performeri

● Cele mai multe voturi le-a obținut, la aceste alegeri, Gabriela Firea: 246.000.

● Primarul sectorului 3, Rober Negoiță, se situează pe locul doi, ca număr de voturi obținute: 74.465. El a colectat puțin peste 60% din voturile alegătorilor care s-au prezentat la urne acest sector. Prezența la vot a fost puțin peste 31%.

● Locul trei a fost ocupat de Emil Boc, cu 64.311 voturi, adică 65% din cei prezenți. La Cluj Napoca, prezența a fost de 37,06%. Pe locul doi, la mare distanță, s-a aflat candidatul UDMR, Horvath Anna, cu un scor de 12%, iar independentul sprijinit de PSD, Buzoianu Octavian, a luat sub 9%.

● În topul celor mai votați primari au intrat și Olguţa Vasilescu (PSD), aleasă la Craiova cu 58.478 de voturi (60,92%; Ilie Bolojan (PNL), reconfirmat la Oradea, cu 52.400 voturi (70,95%); Mihai Chirică- PSD, la Iaşi, cu 46.385 voturi (46,63%); George Scripcaru (independent), la Braşov, cu 45.897 voturi (51,23%) și Decebal Făgădău (PSD), la Constanţa, cu 43.320 voturi (41,96%).

Bătălii strânse în București

În Capitală, în câteva sectoare s-au dus câteva bătălii dure. La sectorul 1, Dan Tudorache, de la PSD, a învins-o pe Clotilde Armand (USB) la o diferență de doar 1.700 de voturi. USB a contestat rezultatele.

În sectorul 5, diferența dintre învingător, Daniel Florea (PSD) și Ovidiu Raețchi (PNL) a fost de 7.500 de voturi.