Bătaie de joc. Lifturile de la metrou sunt iarăși în revizie
- Antoaneta Etves
- 18 august 2014, 00:00
Ascensoarele din stațiile Metrorex intră aproape lunar în reparații. Persoanele cu dizabilități, copiii și bătrânii ajung cu greu pe peroane.
După ce, în martie, au fost oprite aproape toate ascensoarele din stațiile de metrou, iar șeful Metrorex susținea că sunt în revizie, deși erau afișe cu mesajul „Lift defect”, acum situația se repetă. În stația „Piața Sudului”, duminică dimineață, liftul era oprit, iar pe ascensor era pus un afiș care anunța că este în revizie. Culmea, sus, pe eticheta care anunță când se face următoarea verificare este scrisă data: 12.12.2014. În tot acest timp, un bărbat care era în scaun cu rotile a fost ajutat de călători și de însoțitor să coboare până pe peron.
Minciuna are picioare scurte
Mai bine de o jumătate de lună, în martie, în staţiile Piaţa Unirii, Pipera şi Piaţa Sudului, pe uşile lifturilor a fost afişat anunţul: „Ascensor nefuncţional". Ne cerem scuze pentru disconfortul creat”. Anunțul a fost lipit și în celelalte stații de metrou, astfel că cei care nu au putut urca scările - copiii, bătrânii sau cei care suferă de un handicap fizic - practic nu avut cum să circule.
La acea vreme, conducerea Metrorex a trimis un răspuns către „Evenimentul zilei” în care susținea că lifturile nu sunt stricate, ci în revizie. Surprinzător, acum ar fi tot în revizie, dacă ar fi să ne luăm după afișul de pe ascensoarele de la Piața Sudului. „Lifturile trebuie băgate în revizie după un număr de ore de funcţionare, iar lucrările pot fi făcute fără a afecta zile întregi circulația călătorilor”, au explicat, pentru EVZ, surse din Metrorex.
În perioada 2002 – 2013, în stațiile de metrou s-au montat lifturi şi platforme mobile, având o valoare totală (inclusiv montajul acestora) de 207.164.603 lei, fără TVA .
Defecțiuni dese
Deși s-au investit 207 milioane de lei pentru montarea celor 93 de lifturi și scări rulante, care să-i ducă pe bucureșteni, în principal pe cei cu dizabilități, direct pe peronul de metrou, de la darea lor în folosință și până în prezent, noiembrie 2011- martie 2014, multe din lifturi și scări rulante s-au defectat de câteva ori. Reparațiile au fost efectuate chiar de către angajații de la metrou, care nu sunt autorizați. De exemplu, pe 10 martie, liftul din stația Piața Sudului era defect, iar un muncitor se chinuia să-l repare. Și, în timp ce șefii Metrorex dau vina pe comercianți, care ar boicota funcționarea lor pentru a avea clienți, călătorii spun că Metrorex ar trebui să le întrețină mai bine. Lifturile au fost montate în urma unui contract semnat cu firmele TIAB, Schindler România și Somet, a cărui valoare s-a ridicat la 82 de milioane de lei.