Bătaia politică pentru conducerea RADET. Cum este condusă Regia de un CA "fantomă"
- Antoaneta Etves
- 9 martie 2015, 11:11
Regia vitală a Capitalei este condusă de un Consiliu de Administrație care nu există în lege de mai bine de un an, iar acum aleșii generali PNL și PSD au votat un nou CA după reguli care nu există în nicio lege din România. Consilierii independenți din Consiliul General al Municipiului București au anunțat că vor contesta hotărârea prin care a fost învestit noul CA și îl vor întreba pe prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, de ce nu a atacat de mai bine de un an CA-ul "fantomă".
Alesul general al Capitalei, Cristian Diaconescu, a anunțat că va contesta numirea noilor membrii CA a RADET-ului, pe motiv că aceștia au fost puși interimari, termen care nu există în lege. "RADET-ul a fost condus mai bine de un an de un CA interimar, iar la sfârșitul lunii februarie aleșii generali PNL și PSD au votat schimbarea a doi din cei șase membrii, pe motiv că vechiul CA interimar nu și-a făcut treaba. Păi, ceilalți patru erau majoritatea, adică puteau lua decizii bune- dacă se dorea", a explicat Diaconescu.
În opinia acestuia, este de neînțeles de ce prefectul Capitalei nu atacă și nu a atacat cele două hotărâri a CGMB-ului privind numirea membrilor CA, având în vedere că ele sunt ilegale. Motivul, potrivit Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs.
Negocieri PSD- vechiul PNL pentru funcții. PDL a fost exclus
Grupul PDL din noul PNL nu a votat aceste consilii de administratie, acestia nefiind prezenti in sala, in momentul votului. Surse apropiate CGMB spun ca acestia au fost nemultumiti de felul cum s-au facut numirile si ca are exita o intelegere intre Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie si fostul ministru Teodor Atanasiu,urmând ca acestia sa numeasca un nou director al RADET-ului.
Oprescu: "Nu s-a respectat legea"
Cert este că, edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat că alegerea noilor membrii a CA-ului Regiei nu a fost făcută cu respectarea legii și că secretarul general al CGMB-ului, Tudor Toma, poate refuza să semneze hotărârea.
"Nu ma pot exprima in privinta competentelor profesionale ale noilor membri ai Consiliilor de Administratie RADET si RATB, din cauza ca nu au fost respectate prevederile art.5 din OUG 109/2011, referitoare la modalitatea selectiei (evaluarii) persoanelor propuse a face parte din Consiliile de Adminstratie. Totodata, nu am avut cunostinta de criteriile de selectie ce trebuiau stabilite, in conformitate cu prevederile aceleiasi ordonante. In momentul de fata, nu au fost comunicate hotararile Consiliului General referitoare la numirile celor doua consilii de administratie, respectiv CA RADET, CA RATB, care sa ateste legalitatea numirilor. In conformitate cu legea 215/2001, art 48, secretarul general al UAT (Unitatii Administrativ Teritoriale) poate refuza contrasemnarea invocand motivele pentru care astfel de hotarare nu poate fi considerata legala. In ceea ce priveste legalitatea hotararilor de Consiliu, Prefectura poate ataca hotararile in situatia in care considera ca sunt adoptate cu nerespectarea legii", a declarat Oprescu.
Secretarul Primariei Capitalei a refuzat sa contrasemneze si hotararea de Consiliu General aprobata anul trecut, pe 4 septembrie, cand au fost schimbati membrii din Consiliul de Administratie al RADET, fara concurs.
Milioane de euro, risipite
Potrivit datelor obținute de EVZ, milioane de euro, încasate de RADET de la populație, în loc să fie investite în modernizarea sistemului de transport a energiei termice - sunt plătite ca și penalități către Electrocentrale, după ce fostul șef al instituției a decis să pună proprire pe conturi în ultimele 12 luni de 100 la sută sau 85-80 la sută. Astfel, a ajuns RADET să aibă datorii uriașe către ELCEN.
Cum a fost devalizat RADET în doi ani
Potrivit datelor obținute de EVZ, milioane de euro încasate de RADET de la populație în loc să fie investite în modernizarea sistemului de transport a energiei termice sunt plătite ca și penalități către Electrocentrale Bucureși din cauza unui ordin dat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei in anul 2009, care a dat peste cap termenele de plată a facturilor pe care Regiile care transportă energia termică le au de plătit către producătorii de energie termică. Astfel, în timp ce producători încasează facturile la 15 zile, regiile autonome de transport şi distribuţie suportă penalități, regiile încasează de la populație banii abia după 45 de zile conform ordinului ANRSC. Aceasta obligatie a RADET de a plati facturile ELCEN in termen de 15 zile de la emitere, RADET incasand de la populatie dupa 45 zile facturile , a condus la penalitati luna de luna nejustificate care au dus RADET in colaps financiar. Astfel, a ajuns RADET să aibă datorii uriașe către ELCEN, instituție care a ajuns să încaseze milioane de euro, drept penalități, din banii plătiți de bucureșteni.
Executările silite efectuate de către executorii judecătoreşti comandaţi de ELCEN au produs prejudicii de zeci de milioane de lei RADET, producand o paguba si mai mare RADET.
Evenimentul zilei a cerut situația de încasări și plăți a RADET-ului către ELCEN pe ultimele două luni, pentru a vedea cât din banii produși de RADET din furnizarea agentului termic rămân Regiei. Concluzia: din 264,382 de milioane de lei încasate de RADET, Elcen-ul a luat 158,404 milioane de lei și a pus propriere pe încă 70,42 de milioane de lei, iar Regiei i-au rămas 16, 81 milioane de lei, adică aproximativ opt milioane de lei pe lună - în contextul în care numai salariile angajațiilor se ridică la aproximativ 11 milioane de lei - lunar.