Romii care deţin proprietăţi în centrul oraşului au pus anunţuri de vânzare. Un „palat“ cu 18 camere costă 5 milioane de euro. Criza financiară şi-a făcut simţită prezenţa şi în rândul baştanilor din Timişoara, care deţin zeci de proprietăţi în clădirile-monument. Astfel, în ultima perioadă, familiile de romi au început să-şi scoată la vânzare palatele. Pentru a nu apela la ajutorul agenţiilor imobiliare, baştanii şi-au pus anunţurile direct pe case.
„Casa e cu lemn interior, ca la Peleş“ Prima casă de vânzare a apărut pe Bulevardul Michelangelo. Între coloanele care decorează vila a fost prins un banner cu mai multe numere de telefon, unele din Germania, plus anunţul cu litere de-o şchioapă: „De vânzare sau de închiriat. Privat“. Imobilul cu trei niveluri, construit în stil neobrâncovenesc la începutul secolului trecut, are în total 18 camere. „Casa e antică şi cu lemn în interior, ca la Peleş“, îşi laudă locuinţa proprietarul.
Toni Stancu, proprietarul, susţine că vrea pe casa de patrimoniu cinci milioane de euro. Momentan, imobilul nu este locuit de nimeni, deoarece familia Stancu nu se află în ţară. Contactat telefonic de reporterul EVZ, care s-a arătat interesat de proprietatea din Bd. Michelangelo, Toni Stancu a declarat că vrea să vândă imobilul pentru că s-a decis să rămână cu familia la Wumarkt. Investiţie de 500.000 de euro „Am cumpărat casa cu un milion de mărci, iar de zece ani cred că am băgat în ea peste jumătate de milion de euro. E toată în lemn, gresie frumoasă. E ca la Peleş. Numai în exterior nu i-am făcut nimic, că e patrimoniu, greu cu autorizaţiile“, susţine Toni Stancu.
Surse apropiate familiei Stancu susţin că aceasta mai are o vilă de vânzare, amplasată pe Bulevardul C.D. Loga. Situată în centrul oraşului, artera este cea mai luxoasă stradă din Timişoara, fiind ocupată aproape în întregime de romi cu bani. 200.000 de euro, negociabil Florea Cârpaci, reprezentantul celui de-al doilea clan de romi din Timişoara, a scos şi el la vânzare două proprietăţi. El vinde un apartament de pe Strada Sirius, pe care l-a transformat în spaţiu comercial, şi o casă cu 10 camere, amplasată pe Strada Memorandului. „Motivul e criza asta financiară. Am vrut să-mi fac casă şi nu mai am bani destui“, explică Florea Cârpaci.
Pentru casa care are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, Cârpaci cere 200.000 de euro. Negociabil. Şi promite ciubuc gras intermediarului care-i rezolvă afacerea.
O altă casă deţinută de baştani e disponibilă în apropiere de Complexul Studenţesc, zonă situată nu foarte departe de centrul oraşului. „Sunt zeci de case de ţigani de vânzare“, susţine un reprezentant al etniei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Faptul că-şi vând vilele e un semnal bun. E un moment bun pentru autorităţile publice ca să îşi exprime dreptul de preempţiune“, susţine Ovidiu Drăgănescu, prefectul de Timiş.
CLIENŢI
Fără credite la bănci Baştanii îşi vând proprietăţile în care nu locuiesc pentru că nu au alte surse de venit, iar băncile se feresc să le dea credite. „În ultimii ani, niciodată nu am luat în garanţie palatele romilor. Motivul: aceste imobile sunt greu vandabile şi interesează un număr restrâns de clienţi în cazul unei executări ca urmare a nerambursării creditului“, spune Anca Flueraş, director judeţean Retail la BCR.