Legile justiției. Băsescu: „De ce PSD nu s-a apucat de urgenţa zero?”

Legile justiției. Băsescu: „De ce PSD nu s-a apucat de urgenţa zero?”

Fostul președinte Traian Băsescu a apreciat, luni seară, că protestele desfăşurate în acest an în fața Guvernului ar putea fi soluţionate printr-un dialog iniţiat de PSD în stradă. El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis nu pare pregătit să joace un rol de mediator și a precizat că PSD greșește în Parlament la modificarea legilor justiției.

"Eu cred că, având în vedere modul de a lucra al domnului preşedinte Iohannis, nu este previzibilă (medierea - n.r.), ţin cont de modul de a lucra, dar şi de discursul de la 1 Decembrie, care a fost extrem de agresiv la adresa majorităţii (parlamentare - n.r.). Deci, semnalul dat pe 1 Decembrie este că nu este pregătit să facă o mediere între stradă şi... sunt momente în care trebuie să o faci", a declarat Traian Băsescu luni seară, întrebat la TVR 1 cine ar trebui să medieze conflictul din societate generat de modificarea legilor justiţiei şi a Codului fiscal. 

Fostul președinte a spus că el s-ar duce în stradă.

"PSD-ul să se ducă în stradă să vorbească cu ei. Să se ducă în stradă premierul, cu Iordache..., să vorbească cu oamenii ăştia, pentru că, de fapt, nimeni nu le dă niciun răspuns. Ei strigă despre legile justiţiei şi despre Codul fiscal, sunt convins că marea majoritate nu le-au citit, sunt convins că marea majoritate au auzit de câteva exagerări care erau în proiectele lui Tudorel Toader, iar acest lucru nu se poate îndrepta, neîncrederea, decât prin dialog. Or, eu aş coborî între ei, aş încerca. Dacă preşedintele nu face această mediere, în locul PSD-ului, dar nu Dragnea, premierul să se ducă... eu m-aş duce în mijlocul Pieţei", a spus fostul şef al statului.

„De ce nu s-au apucat de urgența zero?”

Băsescu a mai declarat că problema modificării legilor justiţiei ar trebui tratată pragmatic iar "urgenţa zero" ar fi trebuit să fie modificarea codurilor penal şi comercial.

"Eu mi-aş dori foarte mult să se pună problema legilor justiţiei pragmatic. Legile 303 şi 304, statutul magistraţilor şi legile de funcţionare a justiţiei sunt din vremea lui Adrian Năstase. Deci, din 2004 până acum sunt 13 ani în care aceste legi au funcţionat. Este clar că ele şi-au dovedit şi nişte limite în anumite zone. Trebuie corectate, deci nu poate să spună cineva că de la o zi la alta. Problema este cum le corectezi. Al doilea lucru, de ce te-ai apucat chiar de statutul magistraţilor şi de legile de funcţionare a justiţiei şi nu te-ai apucat de urgenţa zero, care sunt codurile, penal şi comercial, pe alea intră oamenii în puşcărie", a declarat Traian Băsescu luni seară, la TVR 1, fiind întrebat ce se prefigurează că se va întâmpla cu legile justiţiei în Parlament.