Nici mai mult, nici mai puțin, Băsescu a anunțat public că deține dovezi – mărturii ale unor ofițeri SIE de prim rang! – care demonstrează că ex-premierul PSD Victor Ponta a fost recrutat ca ofițer acoperit al acestui serviciu, așa cum șeful statului a acuzat încă din 2014. EvZ vă prezintă desfășurătorul întregului scandal.

Cine e martorul-cheie

Potrivit lui Traian Băsescu, în perioada în care și-a desfășurat mandatul de premier, Victor Ponta „era trecut în rezervă”, această informație provenind, a asigurat el, de la un martor de necontestat. „De Ponta știam de la ofițeri de prim rang. Era trecut în rezervă. Mi-a spus ofițerul care l-a recrutat!”, a dezvăluit fostul președinte. Traian Băsescu a evitat să intre în alte detalii inedite privitoare la acest episod controversat, susținând, totuși, că nu este o noutate ce spune. „Sunt lucruri știute, pe care le-am mai spus”, a conchis el.

Bomba din 2014

Vă reamintim că, în octombrie 2014, Traian Băsescu a lansat acuzații similare, tot într-o emisiune televizată, susținând că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997-2001. Cu același prilej, fostul președinte a insistat că tocmai apartenența la SIE explică, finalmente, propulsarea lui Ponta în cadrul Parchetului General.

„Unul dintre candidați trebuie să recunoască că este ofițer acoperit, pentru că alt fel, îi va rânji în față fostul șef. Îi va rânji, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este prim-ministru, încă mai merge… Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez!”, a anunţat Băsescu.

Complicele Meleșcanu

Nu în ultimul rând, fostul președinte l-a acuzat pe Teodor Melșcanu (director al SIE la acea dată) de „complicitate”, susținând că acesta refuza să recunoască în mod oficial legăturile dintre Victor Ponta și serviciul pe care îl conducea. În replică, Meleșcanu a explicat de ce s-a opus în permanență solicitărilor lui Băsescu, care s-a interesat în repetate rânduri dacă anumite persoane sunt sau nu ofițeri sub acoperire. Facem mențiunea că SIE trimisese Parlamentului o informare din care rezulta că niciunul dintre cei care șiau anunțat intenția de a candida la prezidențialele din 2014 nu era ofițer acoperit.

Balet

În pofida gravității acuzațiilor, premierul Victor Ponta a vorbit în cuvinte puține despre scandalul candidatului- spion, evitând să clarifice dacă era sau nu cel vizat de Traian Băsescu. El a spus că afirmațiile lui Băsescu sunt o minciună dar a precizat că „dacă aş fi fost (agent acoperit, n.red.) trebuia să vă spun tot «Nu»” pentru că legea nu îi permite unui agent să își dezvăluie identitatea.

Citește și: