Parlamentarii USL, nerăbdători să simplifice procedurile de revocare a lui Băsescu. Puterea a încercat să forţeze regulamentul la Senat
- Laura Ciobanu
- 18 iunie 2012, 17:18
Comisia juridică a Senatului a aprobat, astăzi, propunerea legislativă care modifică Legea referendumului astfel încât demiterea preşedintelui să se poată realiza prin votul majorităţii voturilor valabil exprimate la referendum. USL a încercat să treacă proiectul chiar astăzi prin plen, însă în final, din cauza unor vicii de procedură, votul a fost amânat pentru ziua de joi.
De dimineaţă, legea a trecut în viteză de Comisia juridică a Senatului. "Am revenit la forma iniţială a legii, astfel încât demiterea poate fi aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuală în care este nevoie de votul majorităţii alegătorilor", a explicat preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD).
El a precizat că actuala variantă a legii, introdusă la începutul acestui an, face imposibilă demiterea preşedintelui prin vot, întrucât este puţin probabil ca la un referendum să se prezinte la urne şi să voteze favorabil jumătate din numărul tuturor alegătorilor din România. Procedură pe repede înainte De la comisie, parlamentarii USL s-au prezentat zor-nevoie cu legea la Biroul Permanent al Senatului, astfel ca aceasta să fie introdusă pe ordinea de zi a plenului şi votată chiar azi. Chestorul Radu Berceanu (PDL) a protestat faţă de această încălcare a Regulamentului. El a spus că, potrivit procedurilor, ar fi fost necesare trei zile pentru studierea raportului de către senatori, care, la ora respectivă, nici nu primiseră documentul. Democrat-liberalii şi-au continuat protestul şi în plen. Ca răspuns la cererea grupului PSD, de introducere pe ordinea de zi a plenului de astăzi a proiectului de lege privind modificarea Legii referendumului, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a refuzat. Acesta a explicat că nu a primit raportul întocmit de Comisia juridică. "Nu am ce să introduc pe ordinea de zi, iar eu de când sunt preşedinte nu am încălcat niciodată Regulamentul Senatului", a afirmat el.De asemenea, liderul Grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a reamintit că, prin Regulament, senatorii trebuie să aibă la dispoziţie trei zile pentru a studia raportul unui proiect de lege, urmând ca după scurgerea acestui termen proiectul să fie discutat şi în plen.Pentru a nu bloca lucrările plenului, Vasile Blaga a propus o pauză de cinci minute în care liderii de grupuri parlamentare să poată ajunge la un consens. Senatorii au aprobat, după pauza de consultări, ordinea de zi a plenului de luni, fără includerea punctului referitor la proiectul de modificare a Legii referendumului.Liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sârbu, a susţinut că liderii de grupuri parlamentare au stabilit ca şi în cursul zilei de joi să fie programată o şedinţă de plen în care să fie discutat proiectul de lege amintit.