Preşedintele, prezent la centenarul scriitorimii, şi-a ironizat fiica şi pe ministrul finanţelor.
Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri prezent, la orele 11 „trecute fix“, la sediul Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei, nr. 113. Motivul: simpozionul festiv care marca împlinirea a 100 de ani de la „naşterea“ Societăţii Scriitorilor Români, unul dintre părinţii actualei Uniuni a Scriitorilor din România. Băsescu a schimbat câteva „înţepături“ cu un adversar politic, Varujan Vosganian, care se afla în prezidiu în dublă calitate: şi de „mare vistiernic“, adică de ministru al economiei şi finanţelor, şi, mai ales, de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Într-adevăr, Vosganian a avut, în tinereţe, şi veleităţi literare, concretizate în câteva volumaşe de proză şi poezie.
În deschiderea festivităţii, preşedintele Nicolae Manolescu a înmânat, din partea Uniunii Scriitorilor, medalii şi plachete omagiale principalelor personalităţi prezente şi care reprezentau instituţii partenere, printre care Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român.
Nicolae Manolescu a deplâns absenţa din sală a foştilor preşedinţi ai breslei care se mai află încă în viaţă. Evident, se referea la scriitorul Dumitru Radu Popescu, „lider“ în cea mai grea perioadă a Uniunii - întunecaţii ani ’80, când Ceauşescu şi „căţeii“ săi pe linie de partid o luaseră razna rău de tot -, apoi, după ’89, la Mircea Dinescu şi la Eugen Uricaru, pentru că, după cum se ştie, criticul Laurenţiu Ulici şi-a găsit sfârşitul într-un groaznic accident, fiind preşedinte al USR în funcţie.
Dintre cei care au avut funcţii de răspundere în forurile conducătoare ale Uniunii, Manolescu a remarcat prezenţa în sală a doar câtorva nume importante: scriitorii Nicolae Breban, Nicolae Prelipceanu, Ion Hobana, George Bălăiţă. Alte nume de autori importanţi, care au onorat festivitatea de aniversare a centenarului USR, au fost: Ana Blandiana şi Romulus Rusan, Augustin Buzura, Eugen Simion. Petrecere la Clubul Diplomaţilor
„Felicitările, muzica şi dansul“ au urmat, începând cu ora 15.00, la Clubul Diplomaţilor din Parcul Herăstrău, printr-o mare petrecere la care au fost aşteptate 200 de persoane. Bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor a fost, de altfel, suplimentat oficial, pentru organizarea acestei sărbătoriri a centenarului USR, cu suma de 150.000 de lei. Banii au fost luaţi din Fondul de rezervă bugetară.
Uniunea Scriitorilor din România (USR) s-a născut „oficial“ în 1949, chiar la începutul epocii comuniste, dar ea „moştenea“ o instituţie mai veche, Societatea Scriitorilor Români (SSR), a cărei înfiinţare este sărbătorită acum. Prima „adunare“ a breslei s-a născut ca proiect în 1908 şi a fost pusă în funcţiune de o adunare generală de 47 de scriitori în 1909. Comitetul de conducere al societăţii i-a avut ca preşedinte pe Mihail Sadoveanu şi ca vicepreş edinte pe Dimitrie Anghel. În 1911, noul preşedinte, prozatorul Emil Gârleanu, a obţinut recunoaşterea SSR ca „persoană morală“. De la Beniuc la Dinescu
În martie 1949, a avut loc conferinţa de fuziune între această Societate a Scriitorilor Români şi Societatea Autorilor Dramatici, marcând actul de naştere al Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română, devenită, după Revoluţie, Uniunea Scriitorilor din România.
De-a lungul perioadei comuniste, la conducerea acesteia s-au succedat scriitori mai mult sau mai puţin importanţi: Mihai Beniuc (1949- 1964), Demostene Botez (pentru o scurtă perioadă de timp, 1964- 1966), Zaharia Stancu (1966-1974, cel mai bun şef al breslei din perioada comunistă, după părerea multora), fostul poet suprarealist Virgil Teodorescu (1974-1976), George Macovescu (1976-1981), Dumitru Radu Popescu (1981-1989).
După 1990, Uniunea a fost condusă, în ordine, de: fostul poet disident Mircea Dinescu (1990- 1996), Laurenţiu Ulici (1996- 2000), Eugen Uricaru (2000-2005, a demisionat din cauza dovedirii colaborării cu Securitatea), iar în prezent de Nicolae Manolescu. Poetul Florin Iaru a activat ca secretar în perioada mandatului lui Laurenţiu Ulici. ŞICANE POLITICE
„Rămâi aici, te rog mult, şi poţi să nu te mai duci la Palatul Victoria“
Ţinta celor mai multe ironii prezidenţiale a fost însă ministrul liberal Varujan Vosganian, invitat ca vicepreşedinte al USR. După câteva schimburi ironice de replici, la momentul plecării lui Băsescu, Vosganian s-a oferit să îl conducă până la ieşire. „Nu, nu, nu, rămâi aici, te rog mult, şi poţi să nu te mai duci la Palatul Victoria“, i-a răspuns râzând şeful statului. Ceva mai înainte, Băsescu stârnise hohote în sală remarcând că Vosganian „este la locul potrivit aici“, printre scriitori.
Chiar dacă cei doi şi-au strâns, zâmbind, mâna la final, ministrul economiei a ţinut să aibă totuşi ultimul cuvânt. „Între ipostaza de a-l conduce pe şeful statului şi cea de a conduce în continuare centenarul USR, cea de-a doua este mai onorantă“, a spus el. Celălalt şef al lui Vosganian, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care era la rândul său aşteptat, nu a onorat invitaţia breslei scriitoriceşti. (Anca Simina)