”Partidul va decide, dar și eu sunt de acord  că trebuie desfăcută  funcția de premier de cea de președinte de partid în acest moment”, a spus șeful statului, într-un interviu acordat ziarului România liberă. 
Precizarea lui Băsescu vine, după ce pe 6 ianuarie la TVR, îi suflase vânt în pânze lui Emil Boc susținând că acesta poate conduce în continuare partidul. Șeful statului insitase la acea dată că în perioade de criză cuplarea celor două funcții este chiar recomandabilă. 
După o lună însă președintele își nuanțează poziția. Băsescu a apreciat, în interviul acordat ziarului România liberă, că ”măsurile care s-au luat în 2010 nu s-ar fi putut lua cu un premier care nu era și președintele celui mai mare partid din coaliție”, însă a precizat că ”politicienii trebuie să învețe să se adapteze realităților”.
”Realitatea acestui moment arată că ar fi bună o despărțire a celor două funcții. fiindcă mai este de luat o singură măsură dificilă: Codul muncii”, a spus Băsescu.
”Nu pledez pentru reformiști versus vechea gardă”
Șeful statului a pledat, totodată, pentru o primenire la vârful PDL, neexcluzând ca la șefia partidului să vină un președinte de organizație teritorială. 
”Nu pledez pentru reformiști versus vechea gardă. Eu pledez pentru împrospătarea echipei de conducere a PDL, chiar dacă sunt oameni care nu au crescut în partid”, a spus Băsescu, precizând că oameni de tipul lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Monica Macovei, Sever Voinescu sau Traian Ungureanu s-ar putea regăsi într-o formulă de conducere între cei 15 vicepreședinți ai partidului.
Întrebat dacă ar fi o soluție ca nou-veniții să candideze pe pe o moțiune  condusă de Liviu Negoiță, șeful statului a lăsat dechisă varianta venirii la șefia PDL a unui președinte de organizație teritorială.
”Sub umbrela oricărui președinte de organizație teritorială ar fi și un semnal că PDL are capacitatea să accepte oameni valoroși, fără a-i marginaliza doar fiiindcă nu au vechime”, a răspuns Băsescu.
Șeful statului a mai spus că acela care să aducă PDL pe linia de plutire ”poate fi oricine, și Boc, și Blaga și Flutur”, însă marea problemă a partidului este că nu are leadership. Soluția ar fi ”o echipă în jurul unui președinte de partid”.
”Alegerile viitoare prefigurează o premieră: alegeri fără lideri-locomotivă: nici unul dintre liderii partidelor actuale nu va putea trage partidul. Totul e să nu ai un lider care să nu te tragă în jos şi să nu se producă fracturi în PDL, fiindcă văd că Vîntu şi Voiculescu se străduiesc în acest sens: ba lăudând pe unii, ba acuzând pe alţii, ba inventând dispute între Blaga şi Băsescu”, a spus șeful statului.