Băsescu iese la luptă!

Băsescu iese la luptă!

Crin Antonescu a anunţat că se retrage din politică dacă preşedintele nu va fi demis.

Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al României, ca urmare a votului dat ieri seară în Parlament: 256 de voturi "pentru" şi 114 "împotrivă". Referendumul de demitere va avea loc pe 29 iulie.

Ca şi la moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Ungureanu, lucrurile cu adevărat importante s-au petrecut în culise, nu în plen. Primul vot dat de plen, cel al ordinii de zi, arăta că USL avea 218 voturi, cu numai unul peste numărul necesar suspendării.

Ca urmare, pe parcursul şedinţei s-a negociat intens, mai ales că UNPR şi mi­norităţile naţionale au preferat să nu ia cuvântul în plen ca să spună cum votează, iar UDMR a anunţat că lasă decizia la latitudinea fiecărui parlamentar. La un moment dat însă, în timpul dezbaterilor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit cu lideri ai USL.

Şi UNPR a avut o serie de negocieri, în urma cărora şi-a asigurat locuri eligibile la alegerile viitoare. "Mai căutaţi dictator!"

Prezent pentru a combate acuzaţiile, Traian Băsescu a declarat că avizul CCR "nu constată nicio abatere care să justifice suspendarea".

El a subliniat că nu coabitează bine cu PSD şi PNL. "Am numit doi prim-miniştri, unul Călin Popescu Tăriceanu, altul Victor Ponta, i-am văzut pe amândoi venind cu ochii blânzi şi umezi să le pun în mână mandatul şi i-am văzut, după ce au ajuns la Palatul Victoria, marionete ale partidelor lor", a declarat el.(...)

El a reluat ideea că actuala Putere vrea să pună mâna pe Justiţie. "Pentru a vă apăra eventual penalii. Vine rândul domnului Voiculescu, dacă am înţeles bine din presă", a spus Băsescu, care nu a ratat ocazia să sublinieze că pentru suspendarea sa va vota şi Cătălin Voicu.

Acesta a respins şi acu­za­ţiile conform cărora ar fi dictator. "Aţi mai văzut un dictator care să dea Opoziţiei funcţia de premier? Care să dea Opoziţiei şefia singurului serviciu de informaţii interne?", a întrebat el. "Dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictator!" Pariul lui Antonescu şi provocarea lui Băsescu

Un moment demn de remarcat a fost discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a declarat, practic, că-şi joacă întreaga sa carieră pe demersul de demitere a lui Băsescu.

"Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Liderul liberal a spus că Traian Băsescu a fost un om politic puternic, dar nu "un adevărat lider al acestei naţiuni". Cât a vorbit Antonescu, Traian Băsescu a ieşit din sală, spunând că merge la o ţigară. Prezent în sală, premierul Victor Ponta nu a luat cuvântul.

Şeful statului le-a transmis o rugăminte celor de la Putere: "Să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei!". La plecare, el i-a spus lui Antonescu că îl aşteaptă la Cotroceni cu o decizie a CCR de asigurare a interimatului.

"Dacă nu veţi avea o astfel de decizie, tot puteţi să mă căutaţi, pentru că vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de-acum ce aţi promis, demisia, dacă eu voi câştiga referendumul!", a încheiat Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a fost trădat de foştii aliaţi din UNPR şi UDMR FOTO: VLAD STĂNESCU "Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu", a declarat preşedintele suspendat al României

Băsescu intră în campanie

Din momentul suspendării sale, Traian Băsescu va intra în campanie electorală până la referendum. El va preda interimatul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care, pe perioada acestuia, nu va conduce şi Camera superioară. Preşedintele suspendat va beneficia în continuare de protecţie din partea SPP, îşi va păstra locuinţa de protocol, va avea un sediu de campanie şi va putea face declaraţii şi organiza conferinţe de presă. Crin Antonescu va veni la Cotroceni cu propria echipă, formată din purtător de cuvânt şi posibili consilieri. Crin Antonescu, preşedinte al României fără vot popular FOTO: VLAD STĂNESCU Un referendum mai aparte

Referendumul pentru demiterea şefului statului a de­venit o formalitate. Prin Or­do­nanţă de Urgenţă, Guvernul nu a eliminat din lege doar prevederea conform căreia şeful statului nu poate fi demis decât dacă pentru aceasta se pronunţă peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot. Pe lângă aceasta, a fost eliminată şi condiţia valabilă pentru toate celelalte tipuri de referendum, şi anume că acesta este valid numai dacă la el s-au prezentat şi au votat - indiferent cum - peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot. Şeful statului poate fi demis şi cu trei voturi, dacă două dintre ele sunt "pentru". În acest moment, un primar de comună este mai greu de demis decât un preşedinte, pentru că nu poate fi dat jos decât dacă la referendum s-au prezentat peste jumătate dintre cetăţenii comunei. Parlamenta­rii nu pot ataca actul decât după ce va fi dezbătut în Parlament, iar Avocatul Po­porului, care putea contesta ordonanţele de urgenţă, a fost schimbat săptămâna trecută. CCR, verdict ezitant

Curtea Constituţională a stabilit că şeful statului nu a încălcat independenţa Justiţiei şi nici drepturile cetăţeneşti, dar a evitat să dea un aviz pozitiv sau negativ solicitării de suspendare

Laura Ciobanu

Curtea Con­stitu­ţio­nală a respins cele mai importante capete de acuzare la adresa şefului statului, dar nu a formulat o concluzie explicită, din care să reiasă dacă avizează pozitiv sau negativ cererea de suspendare. Ce spune CCR

  • Preşedintele nu a încălcat independenţa Justiţiei, "declaraţiile critice formulate nefiind de natură să-i determine pe magistraţi să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale".
  • Declaraţiile preşedintelui conform cărora, indiferent de decizia CCR, nu sunt bani pentru pensionari "nu au fost de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor".
  • Preşedintele nu a încăl­cat dreptul la muncă sau dreptul la pensie, mai ales că "măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor şi pensiilor au fost adoptate de către Guvern prin asumarea răspunderii."
  • Declaraţiile preşedintelui conform cărora nu va numi un premier de la USL după alegeri sunt irelevante în contextul în care acesta a desemnat un premier de la USL.

În schimb, CCR reţine că:

  • Faptul că preşedintele şi-a asumat public luarea unor măsuri înainte să fie adoptate de către Guvern "poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru".
  • În legătură cu acuzaţiile conform cărora Traian Băsescu ar fi învrăjbit diverse categorii sociale, Curtea spune că spusele sale "pot fi caracterizate ca opinii politice", dar "constată că domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate".

CCR nu spune însă dacă aceste două aspecte constituie "fapte grave" în sensul constituţional al expresiei. Judecătoare ameninţată

Ieri, CCR a emis un comunicat de presă prin care a anunţat că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor, fără să precizeze de cine. Ulterior, aceasta a depus şi o plângere penală. De la şedinţă au lipsit judecătorii Petre Lăzăroiu, numit în CCR de către şeful statului, şi Tudorel Toader, numit de PNL. Spre deosebire de 2007, CCR a preferat să nu dea un verdict explicit FOTO: AGERPRES "Exercitarea de către preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială nu poate fi (...) un comportament contrar Constituţiei." CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Citiţi şi:

  • Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie. 256 parlamentari au votat "pentru". Referendumul, pe 29 iulie
  • Vasile Blaga: "256 e un număr mare, dar e mai mic decât 322"
  • Ce se întâmplă cu preşedintele Băsescu pe perioada suspendării 
  • REPORTAJ DE LA SUSPENDARE. Detaliile ascunse din Parlament dezvăluite de reporterii EVZ
  • Traian Băsescu: "Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum. Victor Ponta minte cu o seninătate incredibilă"
  • Preşedintele Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, cerând rezolvarea conflictului juridic cu Parlamentul
  • Trei luni cu Crin Antonescu preşedinte al României. Ce înseamnă?

Ne puteți urmări și pe Google News