Băsescu i-a cerut lui Sarkozy să oprească expulzările romilor

Băsescu i-a cerut lui Sarkozy să oprească expulzările romilor

Chestiunea repatrierii cetăţenilor români de etnie romă din Franţa a fost discutată la sfârşitul săptămânii trecute de preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, fără un rezultat clar însă.

„Da, i-am cerut preşedintelui Sarkozy să încerce să oprească procesul de expulzări”, în timpul ultimului Consiliu european, a declarat Băsescu în cadrul unei întrevederi cu presa străină, la Bucureşti. „Răspunsul nu a fost clar, dar vom discuta despre acest lucru când ne vom vedea. Trebuie să avem o întrevedere în săptămânile care urmează”, a adăugat el, precizând că nu a fost fixată o dată.

Comentând discuţia cu Sarkozy, după ce o serie de fotografii i-au surprins pe cei doi lideri gesticulând, Băsescu a insistat că tonul a fost unul prietenesc. „Am avut o discuţie extrem de amicală. Probabil că amândoi gesticulăm mult atunci când vorbim”, a spus el, citat de AFP.

Comisia Europeană analizează

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană va analiza săptămâna viitoare legalitatea măsurilor franceze de repatriere a romilor români şi bulgari, înainte de a lua o decizie privind o eventuală deschidere a procedurii de infringement (încălcare a Tratatului) împotriva Parisului. Un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat azi că raportul comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, va fi prezentat miercurea viitoare în Colegiul Comisarilor.

„Autorităţile franceze au furnizat elemente noi care vor completa analiza Comisiei”, a spus Olivier Bailly. Acesta a refuzat să explice care anume sunt aceste elemente. AFP dezvăluie însă că autorităţile franceze au adresat Comisiei o notă referitoare la circulara din 5 august, semnată de directorul de cabinet al ministrului de Interne Brice Hortefeux.

Concret, înalţii oficiali francezi s-au delimitat de celebra circulară, în care scria, negru pe alb, că prefecţilor li se solicită un demers sistematic de desfiinţare a taberelor ilegale, „cu prioritate pe cele ale romilor”. În nota transmisă luni Comisiei, Parisul precizează că ministrul francez al imigraţiei şi secretarul de stat pentru afaceri europene nu erau informaţi în legătură cu circulara din 5 august în momentul în care s-au întâlnit cu Viviane Reding şi că, prin urmare, nu au minţit-o pe aceasta când au spus că Franţa nu vizează un anume grup etnic.

„Imediat ce s-a aflat despre ea, în special după ce a aflat preşedintele Republicii, această circulară a fost imediat anulată şi înlocuită de o nouă circulară la 13 septembrie 2010”, adaugă documentul. Nota adresată de Paris informează totodată că evacuările taberelor ilegale din Franţa au vizat în proporţie de 80% cetăţeni francezi.