Traian Băsescu, către reprezentanţii FMI: Nu ne-am văzut de multă vreme. Mă aflam ÎNTR-UN GARAJ în vară când aţi venit

Traian Băsescu, către reprezentanţii FMI: Nu ne-am văzut de multă vreme. Mă aflam ÎNTR-UN GARAJ în vară când aţi venit

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat bucuros că îi revede pe reprezentanţii delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondial, cărora le-a spus că data trecut când ei au fost în România, el se afla în vacanţă, într-un garaj.

"Nu ne-am văzut de multă vreme. Am fost în vacanţă pe perioada verii, când aţi fost în vizită. Mă aflam într-un garaj", le-a spus Traian Băsescu experţilor FMI. În acea perioadă şeful statului era suspendat din funcţie în urma demersului iniţiat de USL. Delegaţia comună FMI, BM şi CE a efectuat o misiune în România în luna august, la Cotroceni fiind însă liderul PNL, Crin Antonescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar. Creştere economică modestă Şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer a subliniat, în cadrul întâlnirii de astăzi cu preşedintele Traian Băsescu, că România va avea o creştere economică "modestă" şi în 2013 chiar şi pe fondul unei recolte agricole mai bune.

"Ştiţi că creşterea economică anul acesta este cel mai probabil moderată, mai mică decât anul trecut, de asemenea şi din cauza secetei din agricultură. Privind mai departe, ni se pare că creşterea economică va rămâne modestă şi în 2013, chiar dacă situaţia din agricultură se va normaliza. Dar, aşa cum ştiţi, sunt dificultăţile în mobilizarea fondurilor europene pentru a finanţa investiţiile, care sunt cheia creşterii, dar mai sunt şi amânările din reformele structurale care vor frâna oarecum creşterea anul viitor", a apreciat oficialul FMI. Erik de Vrijer  a mai spus că este lăudabil faptul că Guvernul a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar, această realizare creând cadrul pentru ca în 2013 să se facă "o normalizare a politicilor fiscale". Un nou acord cu FMI La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a spus că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru "încă un an sau doi".

  • Traian Băsescu: Am decis cu premierul şi guvernatorul BNR încheierea unui nou acord cu FMI. Ce ar presupune un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional

"Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent şi să privim şi la câteva elemente ale viitorului acord. Aşa cum am discutat cu premierul şi cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi", a declarat preşedintele Băsescu. Preşedintele a remarcat că Guvernul a trimis Comisiei Europene un punct de vedere asupra programelor pentru absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020, iar reacţia Bruxelles-ului a fost "destul de neplăcută". El a arătat că trebuie stabilită împreună cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială o strategie pe termen mediu cu privire la creşterea economică a României.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cred foarte mult că împreună cu FMI, cu UE şi BM putem prefigura o strategie pe termen mediu cu privire la creşterea economică, cum să asigurăm, cum să garantăm creşterea economică din România privind şi la situaţia bună pe care o avem în prezent", a spus şeful statului. El a arătat că, deşi România are o stabilitate în prezent datorită nivelului redus al datoriei publice şi al reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB, încă nu a "descoperit cheia garantării creşterii economice". Demagogia politică a blocat multe investiţii Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM, că România nu poate privi spre o creştere economică bazată doar pe fondurile europene, având în vedere că avem resurse naturale care ar putea fi exploatate. "Pe de-o parte, avem această situaţie despre care am discutat, referitoare la fondurile europene, pe de altă parte, avem multe posibilităţi pe plan intern. Sunt multe investiţii care au fost blocate din cauza demagogiei politice. Nu putem să ne uităm la o creştere economică bazată doar pe fonduri europene - pe care trebuie să el absorbim, pe de-o parte -, dar pe de altă parte avem resurse de cupru, aur, a căror exploatare a fost stopată acum zece ani, din cauza costurilor ridicate comparativ cu preţurile de pe piaţă a acestor resurse. Dar acum situaţia s-a schimbat total", a spus Băsescu. Privatizarea companiilor de stat, pregătită mai bine Şeful statului a ţinut să facă o remarcă cu  privire la reformele structurale. "Sunt de acord că nu am avut succes cu Petrom, cu Cuprumin şi Oltchim. În afară de responsabilitatea de partea noastră, o altă parte importantă a nereuşitei a fost determinată şi de realităţile de pe piaţă", a apreciat preşedintele Traian Băsescu. O delegaţie a FMI condusă de Erik de Vrijer se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.

Board-ul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).