Băsescu, despre proiectul Iordache-Nicolicea: „Dacă se RĂSTEȘTE șefa DNA...”
- Ionut Gogean
- 2 mai 2017, 23:24
Traian Băsescu a declarat, marți, că este de acord cu modificările referitoare la modificările de funcţionare a comisiilor parlamentare de anchetă.
"În principiu cred că e foarte bine. Noi ne-am obişnuit ca Parlamentul să oprească maşinăriile dacă se răsteşte procurorul general, dacă se răsteşte preşedinta CSM, dacă se răsteşte procurorul şef al DNA. Este timpul ca Parlamentul să devină o instituţie şi respectată şi cu autoritate. (...) Parlamentul este un factor decizional fundamental care nu se poate împiedica de alte instituţii. Parlamentul îşi face treaba lui. Foarte bine au făcut dacă au modificat... dacă vor modifica Regulamentul", a declarat Băsescu, potrivit Agerpres.ro.
Senatorul PMP este de părere că Parchetul ar putea opri propria anchetă , dacă aceasta este desfășurată și de Parlament.
"Dacă Parlamentul vrea să devină o instituţie puternică şi are de dezvoltat o anchetă trebuie să poată să o facă. Poate e cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta, deşi eu de la bun început am fost un suporter al anchetei Parchetului General. Dar producându-se conflictul de puncte de vedere, nu pot să spun Parchetul domină Parlamentul, ci Parlamentul va trebui să poată să îşi facă obiectivele pe care şi le asumă. (...) Până acum au mers lucrurile aşa cu aţi văzut şi vă dau un exemplu: au fost multe comisii care au început şi cum s-a sesizat vreun Parchet comisiile au trebuit să predea documentele la Parchet. Chiar acum două săptămâni am aprobat (...) transferul documentelor Revoluţiei, pentru că aşa erau regulamentele. Dar de ce nu ne putem imagina şi invers, că Parlamentul poate face o anchetă şi rezultatele anchetei să fie predate instituţiilor de anchetă?", a punctat Băsescu.
Fostul șef al statului a mai precizat și că nu are nicio problemă în a se prezenta la audierile de la Comisia privind alegerile prezidenţiale din 2009, susținând că, "de principiu", nu are nimic de ascuns
Referitor la posibilitatea ca unii magistrați să fie audiați la comisiile parlamentare, Băsescu a precizat că aceștia ar putea trimite un punct de vedere scris, ceea ce va putea permite Parlamentului să continue investigaţiile.
Deputații PSD, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, au depus o propunerea legislativă prin care persoanele chemate la audieri să fie obligate să vină în faţa comisiei, în caz contrar să facă închisoare.