Băsescu a dat cu Geoană de pământ

Băsescu a dat cu Geoană de pământ

Preşedintele şi liderul PSD s-au răfuit în faţa presei pe tema legii de numire a procurorului-şef.

Subiectul numirii procurorului- şef al DNA a agitat ieri spiritele la consultările de la Palatul Cotroceni, dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii partidelor parlamentare.

Pornit să se împotrivească vehement unui interimat prelungit al lui Daniel Morar şi să susţină numirea unui înlocuitor la propunerea CSM, şi nu a ministrului justiţiei, liderul PSD, Mircea Geoană, a fost „plesnit“ încă de la început de Traian Băsescu printr-un schimb de replici acide.

Băsescu i-a reproşat lui Geoană că face declaraţii „agresive şi uneori necinstite“ de ochii presei şi i-a pus în vedere că, în poziţia de lider de partid, se pierde „în negocieri mărunte“. Schimbul de replici a venit după ce preşedintele a insistat ca discuţiile să fie „strict pe problema raportului“.

În locul consultărilor de la Cotroceni, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a ales o deplasare în zonele sinistrate din judeţul Bacău.   „Faceţi declaraţii agresive şi uneori necinstite“

Chiar dacă, la final, toţi s-au declarat mulţumiţi, consultările au început cu scântei. Cum Geoană s-a aşezat chiar pe locul ocupat de regulă de Tăriceanu, a ţinut să fie primul care să ia cuvântul şi să învinuiască, în prezenţa presei, actuala putere pentru „politizarea excesivă a justiţiei“.

„Tot aici, la Cotroceni, în 2006 a existat un angajament din partea partidelor politice şi o garanţie din partea dumneavoastră că, până la 1 ianuarie 2007, vom avea legea prin care numirea procurorului-şef să aparţină CSM. De ce în două săptămâni n-am avea legea în Senat?“, a început în forţă liderul PSD.

Replica lui Băsescu nu a întârziat. „Eu am văzut replicile dumneavoastră agresive şi uneori necinstite. Nu-mi spuneţi mie că n-aveţi legea, nu sunt parlamentar. Dumneavoastră sunteţi, aveţi cel mai mare grup parlamentar. Dar vă pierdeţi în negocieri mărunte“.

Încurcat, Geoană a încercat şi el să riposteze, înţepând apropierea PDL-Băsescu. „Nimeni nu împiedică un partid de care sunteţi apropiat să vină alături de noi în această chestiune“, a spus el, uitându-se spre democrat-liberali. Vizibil iritat, Băsescu l-a întrerupt însă din nou. „Vă propun să discutăm lucrurile acestea cinstit, după ce iese presa, nu pentru consum public, ci pentru eficienţă“, a încheiat şeful statului.

PSD-PC, împotriva interimatului lui Morar

Continuarea schimbului de replici în spatele uşilor închise a fost confirmată la final de Corneliu Vadim Tudor: „L-a admonestat destul de sever pe Mircea Geoană, dar şi pe alţii“, a comentat el, zâmbind. Potrivit politicienilor veniţi la consultări, Băsescu a sugerat că implicarea CSM în formula de numire ar trebui amânată până după ridicarea monitoriză rii, priorităţile fiind momentan altele.

În privinţa DNA, PRM a criticat-o pe Monica Şerbănescu că „nici măcar nu e măritată“, PSD şi PC s-au opus interimatului lui Morar şi au cerut numirea până la 1 septembrie a unui înlocuitor, „indiferent cum se numeşte, indiferent cine-l propune“, UDMR a susţinut implicarea CSM, iar PDL a pledat împotriva „linşajului politic“. Geoană: Raportul CE, influenţat de la Bucureşti

Călcat pe bombeu, Geoană a refuzat la plecare să dea alte detalii ale contrelor cu Băsescu, dar a acuzat „forţe politice de la Bucureşti“ că au influenţat redactarea în termeni critici a raportului Comisei Europene, susţinut şi de PC.

În completare, C.V. Tudor a dat şi două nume pe care opoziţia le-a scos vinovate: fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, şi Laura Ştefan, fost membru al Comisiei speciale de analiză a dosarelor miniştrilor de la Cotroceni.   Dincolo de suspiciuni, partidele au acceptat propunerea lui Băsescu de a se implica pentru ca raportul din decembrie să fie favorabil şi monitorizarea României să înceteze la 1 iulie 2009.   PRESA INTERNAŢIONALĂ DESPRE MORAR

„Luptătorul anticorupţie“, înlăturat Îndepărtarea lui Daniel Morar de la şefia DNA a stârnit câteva reacţii critice în presa internaţională, care apreciază că decizia autorităţilor de la Bucureşti ar putea submina lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Sub titlul „Luptător anticorupţie, înlăturat“, cotidianul „The New York Times“ rezervă o notiţă în care menţionează că activitatea lui Morar a fost apreciată de către Comisia Europeană. Publicaţia aminteşte totodată acuzaţiile unor politicieni de la Bucureşti privind motivaţia politică a eforturilor lui Morar. Agenţia de presă „Reuters“ menţionează de asemenea înlăturarea lui Morar, apreciind că aceasta ar putea afecta lupta anticorupţie, care îi vizează pe politicienii de la Bucureşti. „Le Monde“ scrie că Morar este autorul unor anchete care îi vizează pe înalţii funcţionari publici şi care au bulversat eşichierul politic.

Ne puteți urmări și pe Google News