Bașcana din Găgăuzia, Evghenia Guțul, avere din cadouri

Bașcana din Găgăuzia, Evghenia Guțul, avere din cadouri Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei / Sursa foto: Facebook

Bașcana din Găgăuzia, Evghenia Guțul, pretinde, în declarația de avere, că a strâns o adevărată avere din „donații” la „evenimente de familie”

Evghenia Guțul, proprietăți și salarii modeste

Evghenia Guțul și-a făcut recent publică declarația de avere pentru anul 2023. Potrivit documentului, bașcana din Găgăuzia are venituri lunare de zeci de mii de lei și deține două automobile și un apartament.

Din salariul pentru primele șase luni de mandat ca bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul a încasat peste 20.000 de lei moldovenești pe lună, ajungând la un total de circa 148.000 de lei (peste 7.600 de euro). Ea a mai câștigat, în 2023,  pensie alimentară în valoare de 48.000 de lei moldovenești (cca 2.500 de euro).

Alți 200.000 de lei moldovenești (cca 10.000 de euro) de la compania Binonic Lux au fost încasați de un membru al familiei acesteia, după cum au precizat reprezentanții acestei firme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politiciana, susținută pentru funcția din Găgăuzia de condamnatul fugar Ilan Șor, deține un apartament la Comrat de 47,1 metri pătrați, achiziționat în anul 2019, cu valoarea declarată de 300.000 de lei moldovenești (circa 15.500 de euro).

În ceea ce privește mașinile, Evghenia Guțul are două autoturisme, un Volkswagen Jetta din 2001, în valoare de 50.000 de lei moldovenești (2.500 euro) și un Mercedes Vito, în valoare de 10.000 de lei moldovenești (puțin peste 500 de euro), înmatriculată pe numele unei persoane al cărei nume este ascuns în declarația de avere.

Câștigă mult mai mult din „donații” la „evenimente de familie”

Dar ceea ce este cel mai interesant este faptul că bașcana din Găgăuzia are rude și prieteni foarte înstăriți, care îi fac cadouri generoase. Astfel, Evghenia Guțul a declarat că a primit drept cadou sau donație următoarele sume:

  • 5.500 de euro de la Zubco Ana, la un „eveniment de familie” (la rubrica donații/moșteniri)
  • 150.000 de lei moldovenești (cca 7.750 de euro) la ziua sa de naștere
  • 4.000 de euro la ziua de naștere a unui membru de familie
  • 3.000 de euro la ziua de naștere a unui membru de familie
  • 70.000 de lei moldovenești (cca 3.600 de euro) la ziua de naștere a unui membru de familie
  • 11.200 de euro la o „cumătrie”

În total, suma nu este deloc de neglijat, ajungând la un total de circa 35.000 de euro, mult peste veniturile încasate din muncă, de circa 17.600 de euro.

Găgăuzia apelează la Rusia

sursa: newsmaker.md

Evghenia Guțul, între condamnatul fugar Ilan Șor și autocratul Vladimir Putin

Reamintim că Evghenia Guțul a fost aleasă bașcan al Găgăuziei pe listele Partidului Șor, după ce l-a învins, în al doilea tur de scrutin, pe 15 mai anul trecut, pe socialistul Grigori Uzun. Scrutinul și mandatul ei de bașcan au fost validate pe 22 mai de Curtea de Apel din Comrat.

Dar alegerea ei a stârnit un adevărat scandal când, în a doua zi a scrutinului, procurorii au făcut percheziții și au ridicat documente de la sediul ei de campanie într-o anchetă privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului. CNA a anunțat, atunci că există bănuieli rezonabile că în listele de alegători au fost incluse persoane decedate sau care se află peste hotare.

În plus, procurorii au anunțat că au și suspiciunea rezonabilă că un mare număr de alegători au fost aduși organizat din alte raioane pentru a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor. În urma acestui scandal, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a refuzat să o admită ca membru al Guvernului.

Reamintim și că, recent, Evghenia Guțul a lansat o serie de acuzații la adresa conducerii de la Chișinău, mai ales în preajma întâlnirii pe care a avut-o cu Vladimir Putin la Soci, la Festivalul Tineretului.