Barroso, gata de un nou mandat

Şeful CE încearcă astăzi să-i convingă pe liderii europeni că merită să fie reales.

Sefii de stat şi de guvern din ţările membre UE, care se reunesc astăzi şi mâine, la Bruxelles, trebuie să decidă dacă îl nominalizează oficial pe Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat de cinci ani la şefia Comisiei Europene (CE) sau dacă doar îl vor asigura că are „susţinerea politică” necesară în acest sens. A doua variantă ar presupune ca liderii UE să aştepte rezultatul referendumului din Irlanda asupra Tratatului de la Lisabona, comentează AFP.

Dacă Barroso este reconfirmat în funcţie săptămâna aceasta, decizia va intra sub incidenţa Tratatului de la Nisa şi ar urma să fie supusă votului Parlamentului European (PE) luna viitoare, în sesiunea inaugurală a legislativului UE. În mai, eurodeputaţii au decis însă ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene să fie ales în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona. Soarta documentului se va lămuri cel mai devreme la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie, când irlandezii sunt chemaţi la urne. Actualul mandat al lui Barroso expiră în noiembrie.

Discuţii pe procedură

Eurodeputatul francez Daniel Cohn- Bendit susţine că în PE există deja o majoritate care va bloca realegerea lui Jose Barroso în iulie. „Dacă vom vota în iulie, dezbaterea va fi pe procedură”, spune Cohn-Bendit, adăugând că o alianţă formată din liberal-democraţi, ecologişti şi socialişti va reuşi să îi pună beţe în roate lui Barroso. „Dacă aşteptăm votul irlandezilor, atunci vom putea găsi o majoritate şi nu este exclus ca aceasta să fie în favoarea lui Barroso”, a precizat Daniel Cohn-Bendit. Totuşi, este ştiut faptul că el ar dori ca Barroso să aibă un contracandidat. Acesta ar putea fi liderul socialiştilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, sau fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

Jose Barroso îşi va prezenta astăzi, în linii mari, programul său pentru încă cinci ani la conducerea CE. Cei mai mulţi lideri europeni îl susţin pe Barroso. Printre aceştia se numără cancelarul german Angela Merkel, preşedintele fran cez Nicolas Sarkozy, premierul socialist spaniol Jose Luis Zapatero şi omologul său britanic, Gordon Brown.

AGENDĂ

Băsescu duce planul anticriză la Bruxelles Subiectele principale aflate pe agenda summitului la care va participa şi preşedintele Traian Băsescu rămân criza economică şi măsurile luate în a cest sens de guvernele naţionale. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, vor fi luate în discuţie „acţiunile naţionale în plan economic şi financiar”, „oportunitatea adoptării unei strategii europene pentru regiunea Dunării”, dar şi situaţia din Afganistan şi Pakistan. Totodată, este aşteptat un acord al liderilor UE pentru demararea împrumutului cerut de România CE şi aprobat de ECOFIN în mai.