Barroso: Europa trebuie să devină o FEDERAŢIE DE STATE-NAŢIUNE

Barroso: Europa trebuie să devină o FEDERAŢIE DE STATE-NAŢIUNE

Europa trebuie să evolueze către o "federaţie de state-naţiune", a declarat astăzi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul său privind starea Uniunii, rostit în faţa Parlamentului European.

"Avem nevoie să evoluăm către o federaţie de state-naţiune. De acest lucru avem nevoie, acesta este orizontul nostru politic", a afirmat Jose Manuel Barroso la Strasbourg.

În opinia oficialului european, criza financiară din Uniunea Europeană "alimentează populismul şi extremismul" din Europa.

Jose Manuel Barroso a subliniat totodată faptul că ţările din Uniunea Europeană trebuie să realizeze faptul că se află împreună în această criză şi trebuie să depună eforturi împreună pentru a ieşi din ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Europa are nevoie de o nouă direcţie", a mai spus Barroso, adăugând că "ideile vechi nu vor mai funcţiona şi o uniune politică mai strânsă este necesară pentru a salva moneda euro". Modificarea Tratatului UE Crearea acestei federaţii a statelor-naţiune va cere, în final, un nou Tratat, ceea nu este uşor, dar o uniune monetară, economică şi politică poate fi începută sub tratatele actuale, dar poate fi dusă la bun sfârşit numai cu o schimbare a tratatelor, a spus oficialul european.

Pe de altă parte, el consideră că e nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situaţiilor de încălcare a regulilor statului de drept, "constatate în ultimele luni în anumite state UE".

 "În ultimele luni am asistat la ameninţări împotriva cadrului legal şi democratic în anumite state europene. PE şi Comisia Europeană au fost primele care s-au sesizat şi au tras alarma şi au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evoluţii îngrijorătoare să fie aduse sub control. Dar aceste situaţii au dezvăluit şi unele limite pentru cadrul nostru instituţional. Trebuie să dezvoltăm un set mai bun de instrumente pentru aceste situaţii, nu doar alternativa dintre «puterea soft» a persuasiunii politice şi opţiunea nucleară de la Articolul 7 al Tratatului nostru", a declarat Barroso, în discursul susţinut în plenul Parlamentului European, fără a face referire clară la o anumită ţară membră.

Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene oferă Consiliului European, la propunerea Comisiei şi cu consultarea Parlamentului European, posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care şi dreptul de vot în cadrul Consiliului. Taxa pe tranzaţii financiare Potrivit şefului executivului european, Comisia va urmări în continuare să implementeze taxa pe tranzacţiile financiare, astfel încât contribuabilii să poată beneficia de industria serviciilor financiare, în loc ca doar sectorul financiar să beneficieze de pe urma contribuabililor.

Jose Manuel Barroso a afirmat totodată că Uniunea Europeană ar trebui să aibă capacitatea de a interveni militar în conflicte atunci când va fi nevoie. Europa nu are nevoie de o "federaţie de state-naţiuni, ci de o uniune federală", a declarat liderul fracţiunii liberale din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, comentând discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind viitorul Europei, scrie Agerpres.

"Europa ca uniune de naţiuni este ceea ce avem azi. Un Consiliu European care demonstrează incapacitate de a contracara criza", a declarat Verhofstadt. În opinia sa, "Europa are nevoie nu de o uniune de naţiuni, ci de o uniune a cetăţenilor europeni". România, critici voalate Sintagma stat-naţiune este un termen uzual în limbajul european şi se referă la statele comunitare în sine, a declarat pentru EVZ Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene. "Ceea ce Barroso vrea este un transfer de puteri dinspre palierul inter-guvernamental către cel federal", a explicat acesta. Preşedintele Comisiei Europene a vorbit despre nevoia unei "federaţii de statenaţiune" fără a da mai multe informaţii, invocând doar această idee şi promiţând detalii în viitor, a declarat şi europarlamentarul PDL, Cristian Preda. Propunerea de modificare a Tratatului va deveni însă principala temă electorală în perspectiva alegerilor pentru Parlamentului European din 2014. În discursul său, Barroso a vorbit şi despre nevoia unor instrumente mai bune de combatere a încălcărilor statului de drept, "constatate în ultimele luni în anumite state UE", aluzie la România.