Barometrul UNSAR - IRES: Evoluția inflației a afectat unul din doi români. 76%, îngrijorați de o eventuală criză economică

Sursa foto arhiva EVZ

Mai mult de trei sferturi dintre români se arată îngrijorați de o eventuală criză economică care le-ar putea influența situația financiară, reiese din rezultatele celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR – IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România (2022).

Creșterea inflaționistă de astăzi este resimțită nu doar de economiile avansate, ci și de majoritatea piețelor emergente și a economiilor în curs de dezvoltare. Și, deși cauzele sale variază de la o țară la alta, sarcina de a rezolva problema va reveni în cele din urmă tot principalelor bănci centrale ale lumii. Nici România nu este scutită de inflația galopantă, iar români sunt îngrijorați că le-ar putea afecta situația financiară.

Inflația prețurilor la alimente afectează în general țările cu venituri mai mici și gospodăriile cu venituri mai mici

Într-adevăr, cea mai importantă trăsătură a inflației de astăzi este omniprezența. În absența unor opțiuni de politică globală pentru a rezolva întreruperile lanțului de aprovizionare, sarcina de a aborda inflația este lăsată în seama marilor bănci centrale.

Prețurile mai mari ale energiei de astăzi se vor traduce mâine în prețuri mai mari la alimente (prin costuri mai mari pentru îngrășăminte, transport și așa mai departe). Iar inflația galopantă reprezintă un motiv de îngrijorare pentru 68% dintre respondenți, urmată de război (64%), incendii și accidente auto (61%) și pandemie / îmbolnăviri (57%).

Pe măsură ce înaintează în vârstă, proporția celor care exprimă îngrijorare mare sau foarte mare față de eventualitatea survenirii unor evenimente nedorite crește. Totodată, cei care locuiesc în mediul urban și cei cu venituri medii sunt mai curând îngrijorați de aceste aspecte.

Inflația şi-a pus deja amprenta pe unul din doi români

Barometrul relevă și faptul că evoluția inflației i-a afectat pe unul din doi români, în contextul în care puțin peste jumătate dintre respondenți spun că în ultimul an veniturile le-au rămas la fel.

În ciuda evoluției economice, aproape 4 din 10 intervievați cred că vor economisi mai mult în următorul an, față de doar 2 din 10 respondenți care declarau acest lucru în 2021. Similar cu anul trecut, depozitele bancare ar fi principalul loc unde și-ar plasa disponibilitățile financiare, 4 din 10 alegând această metodă. De asemenea, un sfert dintre intervievați spun că ar investi în imobiliare.

„Acum, mai mult ca niciodată, este important pentru oameni să știe că există metode de economisire sigure, disponibile oricui, cum ar fi planurile de protecție financiară oferite de asigurările de viață. Asigurările pot reprezenta o soluție eficientă de a conferi sustenabilitate întregului patrimoniu și finanțelor unei familii”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.

Barometrul UNSAR-IRES a fost realizat pe un eșantion format din 1.000 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, în mai 2022, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).