Confruntată cu inflaţia galopantă în Statele Unite, FED creşte mult dobânda directoare

Confruntată cu inflaţia galopantă în Statele Unite, FED creşte mult dobânda directoare Sursa: Pixabay

Banca centrală americană a crescut miercuri dobânda directoare cu trei sferturi de punct, cu scopul de a stăpâni inflaţia. Dar economiştii şi investitorii se tem ca această strategie să nu ducă la recesiune.

Este o creştere nemaivăzută "din 1994", aminteşte "Wall Street Journal". Hotărâtă să lupte contra inflaţiei (+8,6% în mai), banca centrală americană (FED) şi-a crescut miercuri dobânda directoare cu trei sferturi de punct. Această creştere este "neobişnuit de mare", a recunoscut preşedintele instituţiei, Jerome Powell, într-o conferinţă de presă, scrie Courier International.

"Acum 12 zile, înaintea perioadei de discreţie pe care şi-o impun membrii comitetului de politică monetară al FED, nu se punea problema decât se crească dobânda cu 0,5 puncte procentuale", notează "Le Soir". Dacă FED a decis până la urmă să "scoată artileria grea", a făcut-o din cauza  cifrelor inflaţiei mai rele decât se aştepta şi unor sondaje în rândurile consumatorilor care arată că americanii anticipează menţinerea unei inflaţii mari pe termen lung", analizează cotidianul belgian.

Teama de o nouă recesiune

Această "decizie va face mai costisitoare creditele imobiliare [...] şi un larg evantai de investiţii comerciale", notează "Washington Post", amintind că această creştere urmăreşte să "calmeze o economie supraîncălzită". FED caută să "frâneze cheltuielile de consum, în aşa fel încât cererea de bunuri şi servicii să scadă, ceea ce trebuie să contribuie la scăderea preţurilor", explică cotidianul american. Dar investitorii şi unele companii se tem ca această voinţă de a stăpâni inflaţia să nu "răcească prea mult economia, declanşând o nouă recesiune şi un val de concedieri".

Ne puteți urmări și pe Google News

Jerome Powell a "arătat foarte clar că ar fi de aşteptat o creştere a dobâzilor la fel de mare la următoarea reuniune [a băncii centrale americane] din iulie, dacă nu se atenuează creşterile de preţuri, remarcă "The Guardian". În perspectiva de astăzi, o creştere cu 50 de puncte de bază sau de 75 de puncte de bază pare foarte probabilă", a precizat preşedintele FED.

"Întrebarea cea mare este dacă FED poate creşte dobânzile într-un ritm mai rapid decât prevăzuse anterior şi să determine scăderea inflaţiei, fără a arunca economia într-o recesiune pur şi simplu", notează "New Yorker.". Potrivit unui sondaj făcut de "Financial Times" şi universitatea din Chicago publicat duminică, "peste două treimi din economiştii universitari cred că Powell nu va reuşi: ei prezic că anul viitor va începe o recesiune", scrie revista.

Dar previziunile economiştilor "nu sunt în general mai bune decât cele ale FED şi Powell insistă pe faptul că nu e totul pierdut", remarcă "New Yorker". Întrebat despre un nou raport "care arată că vânzările cu amănuntul au scăzut uşor luna trecută, el a declarat că cheltuielile globale rămân mari şi că nu există încă semne ale unei încetiniri mai mari a economiei". (Autor: Noémie Taylor-Rosner; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)