"Adică el/ea va fi aproape de recordul negativ de scor pentru acest loc (Stolojan, 2000: 11,8%), ceea ce va complica foarte mult construcția mesajelor între turul unu și turul doi, precum și negocierile", scrie Barbu Mateescu, pe blogul său.

O altă observație pe care o face sociologul este că "primii doi candidați se îndreaptă spre un scor cumulat de aproximativ 70%, un grad de polarizare medie a scenei politice și electoratului" și pentru comparație explică faptul că au fost și alegeri la care suma a fost 78%, dar și alegeri la care suma a fost 63%.

"Demobilizarea susținătorilor președintelui este la cote apropiate de cele din toamna lui 2012. Din oamenii care au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu sunt siguri că votează la prezidențiale Udrea sau Macovei doar 36%. Prin comparație, din oamenii care au încredere mare sau foarte mare în Ponta, sunt siguri că vin la vot pentru acesta 60%; la cei care au încredere mare sau foarte mare în Iohannis eficiența convertirii în votanți e de 46,5%", mai arată Barbu Mateescu.

Vezi AICI SCORURILE candidaților la alegerile prezidențiale și observațiile pe care socilogul le face pe baza datelor consemnate de sondajele de până acum.